Izvor: B92, 23.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o visokom školstvu

Beograd -- Skupština Srbije počela je raspravu o predlogu Zakona o Visokom obrazovanju.

Sve stranke, osim radikala, najavile su da će podržati taj zakon kojim se omogućava reforma visokog školstva u skladu sa evropskim standardima. Ministar prosvete Slobodan Vuksanović rekao je da se domaći sistem obrazovanja usklađuje sa Bolonjskom deklaracijom.

Zakonom se uvode evropski standardi koji su u interesu svih studenata i profesora, kaže ministar Vuksanović: "Ovaj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zakon prosto primorava i studente i profesore da budu aktivni tokom cele školske godine, da zajednički rade, dakle student da uči a profesor da ga kontroliše i usmerava. Tokom školske godine student prikuplja određeni broj bodova bez kojih ne može da izađe na završni klasični ispit, tako da kada dođe do kraja godine student je praktično 70 posto svog ispita već završio, već je savladao gradivo i onda je ispit formalnost. To obezbeđuje da studenti ne gube godine već da studiraju kraće ali stvarno i redovno tokom celog svog školovanja".

Bivši minstra prosvete Gašo Knežević kaže da se ovaj zakon dosta oslanja na stari koje je uradilo njegovo ministarstvo, ali da će njegova stvarna primena krenuti tek od sledeće 2006/07 školske godine: "Sledeća školska godina 2005/06 jeste godina pripreme, a tek 2006/07 je puna implementacija ovoga zakona. Tako vam je to u prosveti za sve je potrebno vreme i sve jede vreme. Mi nismo zadovoljni sa finalnim položajem koji dobijamo posle zakona, ali to jeste korak ka evropi i pravom smeru jer se popravlja sadašnja situacija na univerzitetu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.