Izvor: B92, 15.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skup protiv seksističkih reklama

Beograd -- U Beogradu je u utorak održan skup o seksizmu u marketingu.

Učesnici skupa smatraju da je neophodno u Predlog zakona o obaveštavanju uvrstiti odredbe o zabrani emitovanja poruka koje se zasnivaju na diskriminaciji ljudi zbog njihovih svojstava, a pogotovo one koje šire stereotipe o ženama i uvredljive su sadržine.

Skup su organizovali Fondacija "Fridrih Ebert" i Socijaldemokratski klub, a profesorka ustavnog prava Marijana Pajvančić rekla je da u tom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predlogu zakona, koji je u skupštinskoj proceduri, nije zabranjeno oglašavanje seksističkih simbola i da su se predlagači ograničili na zabrane koje štite poslovni moral.

Predstavnica SDK Vera Marković kaže da je zabrana seksizma u reklamiranju evropski standard kojim se izričito definiše i ograničava slanje poruka kojima se percepcija žena sužava na sekundarne polne karakteristike ili svodi na njihovu patrijarhalnu ulogu u društvu.

Kolumnista nedeljnika "Vreme" Nadežda Milenković rekla je da se reklamni blokovi kojima se prekidaju emisije za koje je procenjeno da ih gleda ženska publika sastoje iz nebuloznih reklama. "U spotovima kojima se reklamiraju sredstva za čišćenje i deterdženti nisu pošteđeni ni muškarci, a njihova uloga je da se za sastanak sa ženom takmiče u tome ko će prvi oribati kupatilo".

Gordana Čomić, poslanik Skupštine Srbije iz Demokratske stranke, kaže da je stereotip i objašnjenje da je zakonska zabrana seksističkih poruka u javnom oglašavanju Srbiji potrebna zbog Evrope. "Postoje evropske civilizacijske vrednosti koje donosimo zbog sebe", rekla je ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.