Izvor: Blic, 31.Avg.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Školsko gradivo manje za trećinu

Školsko gradivo manje za trećinu

BEOGRAD - Posle deset godina, školska godina će početi normalno, nema odlaganja, nema štrajka, i 3. septembra đaci će biti u školama - rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare dr Gašo Knežević, ministra prosvete i sporta u Vladi Srbije.

Knežević je ocenio da u jednom broju srednjih škola ima problema jer su pritisci veliki da se upišu prekobrojni.

- Ostajemo pri ranijem stavu Ministarstva da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se strogo poštuje zakon, koji propisuje maksimum 32 đaka u odeljenju - rekao je Knežević, dodajući da neće biti odobravanja dodatnih odeljenja za učenike prvih razreda srednjih škola.

Prema njegovim rečima, zbog dva nova predmeta, veronauke i građanskog vaspitanja, koja će se izučavati u prvim razredima osnovne i srednje škole u ovoj školskoj godini, biće na početku godine roditeljima deljena brošura, na osnovu koje će se oni i deca opredeljivati za predmet.

- Predmet je fakultativan, dakle, može se birati, a ne mora, jer su zakonske norme za taj uzrast takve. Vlada je rekla da će osluškivati raspoloženje naroda i ukoliko ono bude masovno za veronauku, ići će se na izmenu zakona i uvođenje ovih predmeta kao obaveznih. Ipak, to nama ne konvenira, jer ovo ministarstvo ide na rasterećenje dece i već je smanjen obim gradiva za nešto manje od 30 odsto. Dakle, deca će u ovoj školskoj godini imati trećinu gradiva manje - istakao je Knežević, dodajući povodom najave crkava da će odustati od verske nastave ukoliko ona bude fakultativna, 'da je neozbiljno ići sa projektom i animirati roditelje, a onda se povući'.

Želimir Popov, pomoćnik ministra za osnovne obrazovanje, istakao je da formalno novi predmeti treba da startuju 1. septembra, ali da će kasniti.

Kao novinu u ovoj školskoj godini, ministar Knežević je istakao povratak Prištinskog univerziteta iz Kruševca u Kosovsku Mitrovicu, što je prema njegovim rečima izazvalo mnogo bure i nezadovoljstva. On je rekao da je njegov pomoćnik Srbijanka Turajlić uputila pismo u kome ga upozorava da se studentima ne može garantovati bezbednost, sa čime su upoznat i predsednik Vojislav Koštunica, premijer Zoran Đinđić i Nebojša Čović. - Deca su polagala prijemne ispite u Kruševcu, a ne u Zubinom Potoku, gde je sada Filološki fakultet. Moram reći da su deca prevarena, i mi smo na to upozorili nadležne - istakao je Knežević.

Tinde Kovač-Cerović je istakla da je Vlada Finske odlučila da izdvoji dva miliona evra u roku od tri godine kao donaciju za obrazovanje naših nastavnika, dok se sa Španijom i Italijom dogovara o opremanju škola kompjuterima, nastavnom opremom i popunjavanju biblioteka. K.P. Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici

KOSOVSKA MITROVICA - Rektorat Prištinskog univerziteta od juče je umesto u Kruševcu u Kosovskoj Mitrovici. Sa povratkom Rektorata, na sever Kosova će se vratiti Pravni fakultet - u Kosovsku Mitrovicu, Filološki u Zubin Potok i Fakultet umetnosti u Zvečan - rekao je na konferenciji za štampu Gojko Savić, rektor Prištinskog univerziteta.

On je naveo da će se za ove fakultete renovirati određeni školski i drugih objekti u ove tri opštine na severu Kosova i da će profesori i studenti imati adekvatne uslove za nastavno-naučni rad. Savić je rekao da će se povećati broj upisa studenata na srpski jezik i književnost kao i engleski jezik čiji su fakulteti u Gračanici. Sa povratkom Rektorata i ova tri fakulteta u Srbiji će još ostati Medicinski, Prirodno-matematički, Poljoprivredni i Ekonomsko-filozofski fakultet, koji će se vratiti narednih školskih godina na sever Kosova. Inače, na Prištinskom univerzitetu na kome radi 2.000 nastavnika, na 14 fakulteta studira 15.000 studenata. Z.V.V. Osnivanje školskih fondova

- Pitanje praticipacija, koje su nametnule beogradske gimnazije, jeste interesantna tema i o njoj razmišljamo. Kroz izmene Zakona o osnovnim i srednjim školama otvorili smo vrata toj mogućnosti, jer smo rekli da se pri školama mogu otvarati fondovi za prikupljanje različitih sredstava i donacija. Umesto da donator da učiteljici parfem, može priložiti 100 DM školskom fondu. Sredstvima iz ovog fonda škola će samostalno raspolagati, naravno transparentno. U okviru toga moguća je i participacija, ali to nije primarni interes ovog ministarstva - istakao je ministar prosvete Gašo Knežević. Građansko vaspitanje - ja i drugi

Alternativni predmet će se, prema rečima Tinde Kovač-Cerović, pomoćnika za razvoj i međunarodnu saradnju, zvati građansko vaspitanje, dok će se u prvom razredu osnovne škole zvati građansko vaspitanje: ja i drugi.

- Program za ovaj predmet je napravila ekipa stručnjaka, a ceo projekat smatramo probnim. Ova ekipa stručnjaka će napraviti predlog na kom uzrastu treba ubuduće da se izučava ovaj predmet - rekla je Cerovićeva, dodajući da za ovaj predmet neće postojati udžbenici, već će se kroz razgovor i diskusiju dolaziti do saznanja. Nastavnici za ovaj predmet biće izabrani između kadra koji postoji u školama, i proći će desetodnevnu obuku.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.