Školica za decu migrante u preševskom prihvatnom centru

Izvor: Blic, 06.Apr.2017, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Školica za decu migrante u preševskom prihvatnom centru

U Prihvatnom centru u Preševu za decu migrante, uzrasta od 7 do 15 godina, organizovana je nastava neformalnog tipa. Više međunarodnih organizacija radi sa decom, predavači su i njihovi zemljaci. Nema neopravdanih časova ni ocenjivanja, prisustvo je dobrovoljno, a učionice pune.

Na času biologije nastavnica sa tridesetogodišnjim iskustvom u rodnom Avganistanu, Farida Barezgaj, razgovara sa đacima, prikazuje slajdove, slike. Zainteresovani su za gradivo, koncentrisani, žele >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da uče, piše RTS.

- Kada sam predavala u Avganistanu mnogo su razmišljali o bombama, sukobima, nisu mogli da se posvete lekcijama. Ovde je mirno okruženje, pažljivo slušaju i to im mnogo znači - ističe Farida Barezgaj.

Slušaju nastavu na maternjem jeziku, ali i sve više, po njihovoj želji, na engleskom.Tu su i prevodioci, i da pomognu i nešto i sami nauče.

- Srećan sam što imam školu, najviše volim časove engleskog jezika i matematike, jer želim da budem inženjer - kaže Bilal Nasrat iz Avganistana.

- Dođem svakodnevno, da prevedem, pomognem kome treba, počeo sam da studiram ali sam morao da prekinem - navodi Iračanin Mulan Idriz.

Međunarodne organizacije ima svoje ciljne grupe, organizaciji "Save the children" i Centru za integraciju mladih povereni su tinejdžeri. Svaki drugi učenik u odeljenju je bez roditelja, doputovali su sami.

Psiholog Aleksandar Stanković kaže da pedaje geografiju i engleski.

- I druge predmete, kada je potrebno da zamenim kolege - dodaje Stanković.

Jelena Marinković iz Centra za integraciju mladih napominje da se na interaktivan način mere postignuća - kroz testove, kvizove, aktivnosti koje nisu tipične za redovnu nastavu.

Od zvaničnog zatvaranja Balkanske rute migranti se u Srbiji duže zadržavaju, neki su u prihvatnim centrima više meseci.

- Imamo slučajeve da deca od 10-11 godina nikada nisu išla u školu. Želimo da im pomognemo da se vrate u normalan život - napominje savetnik u Ministarstvu za rad i zapošljavanje Milenko Nikić.

Školice su otvorene prepodne svakog radnog dana. Tokom nastave Prihvatni centar, u kome je više od osamstotina stanovnika, deluje prazno, dok su deca u školi odrasli su na raznim radionicama ili kursevima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.