Skandalozna presuda za napad

Izvor: B92, 10.Maj.2011, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skandalozna presuda za napad

Odluka da se za napad na snimatelja B92 Boška Brankovića dobije samo deset meseci kućnog pritvora je skandalozna, saglasni u oceni predstavnici medija u Srbiji.

Dan nakon presude, urednici vodećih listova kažu da neprimereno niskim kaznama nisu iznenađeni, jer su i do sada za napade na novinare izrečene smešne kazne.

Prema oceni glavnog urednika "Politike" Dragana Bujoševića, poruka poslata ovako blagom kaznom je: "Mlatite novinare gde god stignete". Pravosudni sistem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je već više puta pokazao ko je zaštićen u Srbiji.

"Ako poredite recimo Velimira Ilića, on nije ni procesuiran zato što je pokušao da šutne onog novinara. Nikom nije ni palo na pamet da pokrene taj postupak, ali je zato čovek koji je udario Velimira Ilića dobio dve godine robije. Znači da ne smete da pipnete političare, a novinaru možete da radite šta god hoćete", smatra Bujošević.

Novinski naslovi dan nakon presude Prvog osnovnog suda u Beogradu su: "Tucite novinare, sud štiti vandale", "Kućni pritvor za huligana", "Neprimereno blage kazne za napdača na snimatelja B92". Prvooptuženi za napad Milan Savatović osuđen je na deset meseci kućnog zatvora, a drugu dvojica napadača na šest meseci i na tri meseca zatvora uslovno na tri godine.

Prema mišljenju novinara Filipa Švarma, ova presuda je poziv huliganima da nastave sa napadima na novinare, a predstavnicima medija da budu manji od makovog zrna.

"Ja mislim da je reč o jednom velikom skandalu koji poručuje svakom huliganu, svakoj barabi da može da tuče novinare, da lomi noge, da im lomi opremu, jer kazna de fakto ne postoji, kazne su simbolične i ne odgovaraju delu za koje su izrečene", kaže urednik "Vremena" Filip Švarm.

Poruka zakona je: "Bolje tući nego pretiti"

Urednici medija podsećaju i na blagu kaznu izrečenu huliganima koji su pretukli novinara Teofila Pančića, a glavni urednik informativnog programa B92 Veran Matić podseća i da je prema srpskom zakonu zaprećena veća kazna za pretnju novinaru nego za nanošenje teških telesnih povreda. Po toj logici ispostavlja se da se više isplati izudarati novinara nego mu samo pretiti, a za to nisu krive sudije, nego zakonodavac.

On je podsetio i na to da čak troje kolega u Srbiji danas živi pod 24-satnom policijskom zaštitom, a među njima je i autorka "Insajdera" Brakica Stanković.

Da sankcije za napad na novinara treba da budu oštrije misli i ministar unutrašnjih poslova. Jedno od rešenja koje Ivica Dačić predlaže je da se novinarima da status službenog lica. "Napad na njih bi trebalo da ima određene konsekvence i sankcije, mnogo oštrije od ove koja je usledila. Upravo takve oštrije sankcije bi useldile ukoliko bi se pozicija novinara definisala kao lica koja rade posao od društvenog značaja", smatra Dačić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.