Sindikat FAP-a traži da se zaustavi sunovrat fabrike

Izvor: Politika, 07.Okt.2014, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikat FAP-a traži da se zaustavi sunovrat fabrike

U očekivanju najavljivane privatizacije fabrike, sindikat sumnja u zloupotrebu sredstava datih FAP-u iz Fonda za razvoj

Priboj – Dok mnogi sa znatiželjom iščekuju šta će biti sa najavljenim vlasništvom finskog „Sisu auta“ u privatizaciji FAP-a, druge priče ovih dana dopiru u javnost iz ove pribojske fabrike. Juče se saopštenjem oglasio FAP-ov sindikat „Sloga“, pominjući zloupotrebe u vezi sa sredstvima za proizvodnju kamiona i tražeći od Vlade Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i premijera Aleksandra Vučića da „zaustavi materijalni i moralni sunovrat Fabrike automobila“.

Krajem maja je, podsećamo, objavljeno da ova fabrika posle 12 godina restrukturisanja dobija strateškog partnera od ugleda: kompaniju „Sisu auto“ iz Finske, jednog od vodećih proizvođača kamiona u Evropi. U prisustvu premijera Aleksandra Vučića, Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i te finske kompanije potpisali su ministar privrede Dušan Vujović i Timo Korhonen, vlasnik i direktor kompanije „Sisu auto“. Kako su obe strane najavile, „do kraja avgusta mogao bi biti potpisan i ugovor o vlasništvu, sa poslom od septembra za najmanje 600 FAP-ovih radnika”.

Pozdravljen aplauzima radnika, premijer Vučić je rekao da je postignut dogovor sa Korhonenom da u ovom delu FAP-a bude zaposleno najmanje 600 ljudi. – Naša je želja da u godinama koje su pred nama Srbija odavde uzima porez, a ne da stalno dotira. Velika je stvar što smo za jedno preduzeće u restrukturisanju uspeli da pronađemo važnog, izvanrednog strateškog partnera. Ovo je veliki dan za Srbiju – izjavio je tada Aleksandar Vučić.

Septembar je prošao, a najavljeni ugovor o vlasništvu nije potpisan. O tome oglašavanja iz FAP-a nije bilo, s tim što se čulo da su finski stručnjaci redovno u ovoj pribojskoj fabrici. Pa umesto da se o tome govori, do javnosti sada stiže oštro saopštenje sindikata „Sloga“. Čelnici tog sindikata, navodeći da s nestrpljenjem očekuju najavljivanu privatizaciju fabrike, pišu o navodnom manjku 25 kamiona u ovoj godini, uz podsećanje da su pre godinu dana „akcionari FAP-a odbili da usvoje izveštaj kojim bi se pokrio raniji manjak od preko 400 kamiona“.

Miroslav Mršević, sekretar sindikata „Sloga“, objašnjava da tu nije reč o krađi kamiona, već o sumnjama u zloupotrebu sredstava datih FAP-u iz Fonda za razvoj za proizvodnju. – Popisima je dokazano da tih vozila nema, pare su otišle za nešto drugo. Tražimo da Vučić proveri naše optužbe, pitamo se ko je stopirao istragu o tome – kaže Mršević.

Po njegovim rečima, Finci su stalno u FAP-u , tu dolaze, gledaju, zadovoljni su sposobnostima radnika. – Ali „Sisu auto“ je firma sa malim brojem zaposlenih. Oni vrhunski rade specijalna vozila, vrhunski servis i dijagnostiku, s tim što je pitanje da li su u stanju da prihvate svih 750 ljudi iz Fabrike automobila i serijsku proizvodnju. Koliko znam, njihova ponuda je da oni budu manjinski vlasnik, a veći deo vlasništva da ostane u rukama države – ističe Mršević, koji je do proletos bio i jedan od sedam predstavnika društvenog kapitala u pribojskoj fabrici, a sada je državnom odlukom to samo jedan, Aleksandar Milunović. Što se tiče rukovodstva fabrike, ono se o pomenutim pitanjima za sada ne oglašava.

B.Pejović

objavljeno: 08.10.2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.