Šifra F i dalje prepreka za banju

Izvor: RTS, 13.Jun.2016, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Šifra F" i dalje prepreka za banju

RTS je u januaru objavio priču o nemogućnosti da se osobe sa mentalnom dijagnozom oporavljaju u banji ili nekom sličnom lečilištvu zbog povrede ili nekog drugog oboljenja. Zaštitnici prava pacijenata i stručnjaci brzo su reagovali i preporučili da se Pravilnik o medicinskoj rehabilitaciji odmah promeni i da ne diskvalifikuje ljude bez razloga.
Da je "šifra F" prepreka za banju, prošle godine saznao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je i Željko Ilić. Njegova majka nije mogla da ode na rehabilitaciju kuka zbog mentalnih smetnji koje je imala mnogo ranije.

"Zbog nekih dijagnoza od ranije koje su u međuvremenu i nestale, to se i dalje vodi u otpusnim listama i papirima. Šokirao sam se, nisam znao da takva odredba postoji i nekako sam se osetio u trenutku da je ona diskriminisana", kaže Željko Ilić.
Jednom zapisana "šifra F" važila je zauvek. Prema Pravilniku o medicinskoj rehabilitaciji u banju ne mogu pacijenti sa psihozom, asocijalnim ponašanjem i skloni samoubistvu - nevezano za to kada su te probleme imali. To nije u skladu sa zakonima o zdravstvenom osiguranju i zaštiti prava pacijenata sa mentalnim smetnjama, upozoravaju u bolnici "Laza Lazarević".
"Ovde smo se suočili sa situacijom koja ih apsolutno već dodatno stigmatizuje, znači njima se oduzima, ne ne priznaje nego oduzima pravo koje već imaju. Verovatno da postoji otpor i u zdravstvenim ustanovama koje pružaju medicinsku rehabilitaciju da se bave rehabilitacijom lica sa mentalnim smetnjama", kaže Milorad Ćulafić, ovlašćeno lice za prijem žalbi pacijenata u bolnici "Dr Laza Lazarević".
Ovaj član struka je ocenila kao diskriminišući i njegova izmena predložena je još u januaru.
"Komisija je predožila Fondu da potpuno isključi taj kriterijum, odnosno da ne bude više isključujući kriterijum mentalna bolest, već akutna mentalna bolest koja sprečava saradnju sa terapeutima", kaže Slavica Đukić Dejanović, direktorka klinike "Dr Laza Lazarević".
Fond zdravstvenog osiguranja usvojio je predlog novog Pravilnika koji sada propisuje da samo lica sa akutnom psihozom, asocijalnim ponašnjem, sklonosti ka samoubistvu ili oni koji akutno leče zavisnost - ne mogu u banju.
U Fondu je RTS-u potvrđeno da su 25. maja usvojene izmene Pravilnika i istog dana poslate ga Ministarstvu zdravlja na verifikaciju. Da bi pravilnik stupio na snagu, potrebno je da ga Ministarstvo odobri. 
Iz ministarstva RTS je dobio odgovor da su na dostavljeni predlog izmena pravilnika republičke stručne komisije iznele primedbe i sugestije i prosledile ih Fondu. Po dobijanju svih potrebnih saglasnosti, Ministarstvo će postupiti po utvrđenim procedurama.
Izmene Pravilnika i inače umeju da potraju, kažu u Udruženju pacijenata, ali napominju važno je da šifra više ne bude razlog za diskriminaciju.
"To je normalna procedura u normalnoj zemlji, moramo da shvatimo da se ne mogu stvari menjati preko noći, ali važno je da je ušlo u postupak, da je Fond to predao i da je to manje-više gotova stvar", kaže Damjan Damjanović iz Saveza udruženja pacijenata Srbije.
Potpuno gotova stvar za pacijente biće tek kada Ministarstvo da svoje mišljenje, Pravilnik se objavi u Službenom glasniku, i počne da se primenjuje osmog dana od dana objave. Što pre, to manje diskriminišuće i bolje za zdravlje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.