Izvor: Danas, 08.Jul.2015, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selaković: Očekujemo otvaranje poglavlja 23

Beograd - Pozicija Srbije nije nimalo laka, ali je od juče bolja nego prethodnih dana, imamo prijatelje koji zauzimaju određene pozicije i drže ih se, rekao je ministar pravde Nikola Selaković, komentarišući zbivanja u Ujedinjenim nacijama povodom britanske rezolucije o Srebrenici.

Selaković, koji je juče učestvovao u radu sednice Komisije za sprovođenje Strategije reforme pravosuđa, je naglasio da je za Srbiju najvažnije istinsko pomirenje u regionu do kojeg se može >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << doći samo građenjem poverenja. Prema njegovim rečima, države i narodi u regionu treba da se sami bave svojim problemima kako ne bi došli u situaciju da im se stavovi nameću sa strane.

Govoreći o poglavlju 23, ministar pravde je naveo da je četvrti nacrt Akcionog plana za ovo poglavlje gotov i da u najskorijem periodu očekuje njegovo usvajanje u Evropskoj komisiji (EK), kao i "otvaranje" ovog poglavlja.

- Tim koji je radio na ovom nacrtu Akcionog plana je izvukao svoj maksimum i mogu da kažem da u poređenju sa zemljama regiona imamo najkvalitetniji Akcioni plan, naveo je Selaković.

Prema njegovim rečima, ovaj Akcioni plan bi trebalo da bude usvojen, pošto su primedbe EK na prethodni nacrt bile uglavnom tehničkog karaktera.

Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima, je navela da poglavlja 23 i 24 predstavljaju kičmu pregovaračkog procesa, ali da je njihovo sprovođenje najpre obaveza prema građanima Srbije. Ona je izrazila zadovoljstvo činjenicom da u konsultacijama oko izgleda akcionih planova učestvuje veliki broj društvenih subjekata.

- Ponosna sam što je Srbija spremna da kao društvo učestvuje u pregovoračkom procesu, kazala je Miščevićeva i dodala da reforme društva ne staju ni činom ulaska u Evropsku uniju.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.