Selaković: Komentarisanje sudskih postupaka neće biti krivično delo

Izvor: BKTV News, 09.Dec.2012, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selaković: Komentarisanje sudskih postupaka neće biti krivično delo

Iz Krivičnog zakonika Srbije biće brisan sporni član 336a kojim se zabranjuje komentarisanje sudskih postupaka pre pravosnažnosti presude, rekao je Nikola Selaković, ministar pravde.
“Kometarisanje sudskih postupaka je dekriminalizovano, jer je zakon bio u nesaglasnosti sa životom i faktičkim stanjem. Bili smo svedoci da u prethodnom periodu i mandatu prethodnih vlada takva zakonska odredba uopšte nije poštovana”, naglasio je ministar.
Selaković je podsetio da je taj član >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << uveden 2009, ali da do danas nema nijednog slučaja krivičnog gonjenja, pa se gubi smisao njegovog postojanja kao krivičnog dela.
Član 336a Krivičnog zakonika glasi:”Ko za vreme trajanja postupka pred sudom, a pre donošenja pravosnažne sudske odluke, u nameri da povredi pretpostavku nevinosti i nezavisnosti suda, daje javne izjave u sredstvima javnog informisanja, kazniće se zatvorom do šest meseci i novčanom kaznom”.
Taj član je izazvao velike polemike u javnosti pošto je komentarisanje nepravosnažnih presuda i postupaka u toku propisano kao krivično delo. Mediji su, s jedne strane, ocenili da se radi o ometanju slobodnog izveštavanja, a advokati da se radi o političkom sprečavanju kritike suda.
Predsednik parlamenta Nebojša Stefanović sazvao je devetu sednicu Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Srbije za 15. decembar, predloživši 22 tačke dnevnog reda, među kojima je i Predlog zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika.
Izvor: blic.rs
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.