Sekretar za zdravstvo nije jedini lekar bez licence

Izvor: Politika, 29.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sekretar za zdravstvo nije jedini lekar bez licence

Nedostavljanje traženih dokumenata na vreme jedini razlog za nedobijanje sertifikata, tvrdi direktorka Lekarske komore

Sekretar za zdravstvo Beograda, profesorka dr Dragana Jovanović, koja je izjavom „Politici”, objavljenom u subotu, da nije dobila očekivanu licencu Lekarske komore, uzburkala javnost, ipak, ispostavilo se, nije jedini lekar koji će Novu godinu dočekati bez ovog sertifikata.

– Nedostavljanje propisanih dokumenata na vreme jedini >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je razlog što sekretaru za zdravstvo Beograda, profesorki dr Dragani Jovanović, ali i mnogim drugim kolegama nije izdata licenca Lekarske komore, izjavila je juče za „Politiku” direktorka Komore, primarijus dr Tatjana Radosavljević, dodajući da je bez sertifikata ostalo između 2.000 i 3.000 lekara.

Direktorka Lekarske komore objašnjava da je problem nastao verovatno zato što su prilikom prijavljivanja i dobijanja licencnog broja i upisa u imenik lekara mnogi lekari predavali uverenja o diplomiranju. Kasnije, tačnije 14. decembra prošle godine donet je pravilnik kojim je precizirano da uverenja nisu dovoljna, već da se izričito traže overene fotokopije originalnih diploma. Regionalni predstavnici Lekarske komore, tvrdi ona, o tome suu više navrata obavestili sve lekare, prvo u februaru, pa tokom leta, ali mnogi su kraj godine ipak dočekali sa nepotpunom dokumentacijom.

– Nikakve izuzetke nismo pravili, jer su svi doktori u Komori jednaki. Tako sam lično pogledala dosije koleginice Dragane Jovanović. Međutim, ona je podnela uverenja, a po pravilniku se izričito traže overene fotokopije originalnih diploma. To je jedini razlog što sekretar za zdravstvo nije još dobila licencu, kao što je nisu dobili još neki profesori Medicinskog fakulteta – izjavila nam je direktorka Lekarske komore.

Doktorka Radosavljević je, međutim, objasnila da su čak i onim lekarima koji nemaju sva potrebna dokumenta u nekim ustanovama, poput doktora Kliničkog centra Srbije, odštampane licence dostavljene, pa se tamo nalazi i sertifikat doktorke Jovanović i drugih nastavnika Medicinskog fakulteta u Beogradu, ali oni imaju obavezu da kompletiraju potrebnu dokumentaciju da bi licenca zaista važila. Direktorka Komore kaže da sada, pred praznike, svi užurbano prikupljaju dokumenta, jer su najzad i oni koji su govorili „ko može da me natera da sakupljam i overavam diplome” shvatili da neće biti izuzetaka i da je to uslov da licenca stupi na snagu. Ona podseća da je propisana kazna za lekare koje inspekcija zatekne da rade bez licence 50.000 dinara, a ustanove će plaćati kaznu od 500.000 do milion dinara.

O. Popović

[objavljeno: 30/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.