Savet lekara: Topla odeća, umerenost u jelu i piću

Izvor: Blic, Tanjug, 31.Dec.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet lekara: Topla odeća, umerenost u jelu i piću

Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć upozorava građane koji Novu godinu čekaju na ulicama da bi trebalo da se adekvatno obuku zbog niskih temperatura.

Oni koji "najluđu noć" budu dočekivali na gradskim ulicama i trgovima trebalo bi da se utople, slojevito obuku, i svakako ponesu šalove, kape i rukavice, rekla je doktorka Nada Macura, zadužena za odnose sa javnošću.

U izuzetno hladnim danima stvara poledica na gradskim ulicama, pa je povećan broj ortopedskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << povreda, zbog čega bi trebalo nositi udobnu obuću koja se ne kliza, savetovala je ona.

Macura je apelovala na mlade, koju Novu godinu slave na ulicama, da petarde i ostala pirotehnička sredstva ne bacaju tamo gde ima dosta okupljenih građana, kako bi se sprečile moguće povrede.

A građani koji Novu godinu slave u svojim domovima ili hotelima ne bi trebalo da preteruju u konzumiranju hrane, rečeno je u Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć.

Mnogo hrane i pića može izazvati mučninu i slične zdravstvene probleme, a u tom slučaju treba uzeti lekove kao što je ranisan, ali i one prirodne poput sode bikarbone razmućene u vodi, čaja, limunade i slično, rekla je doktorka Nada Macura, zadužena za odnose sa javnošću.

"Pre obilinih prazničnih večera treba jesti lakšu hranu - supe, čorbe, kako bi se ostavilo prostora za uzimanje teže hrane tokom slavlja", rekla je Nada Macura.

Objašnjavajući da bi temperatura u stanovima trebalo da bude umerena, Macura je hroničnim i srčanim bolesnicima savetovala da prilikom izlaska iz kuće ne borave duže vreme napolju ili u hladnim prostorijama.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Oprezno u novogodišnjoj noći

Izvor: RTS, 31.Dec.2008

Tradicionalni doček Nove godine na centralnim trgovima organizuju gradske vlasti u gotovo svim većim gradovima Srbije. U Beogradu nastupaju Goran Bregović, Marija Šerifović, Ana Stanić i grupa "Vrelo". U Nišu nastupaju grupa Van Gog i Haris Džinović. U Valjevu se prvi put organizuje doček za...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.