Sajt za pomoć Kraljevu

Izvor: B92, 18.Nov.2010, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sajt za pomoć Kraljevu

Beograd -- Internet zajednica Srbije osnovala je sajt jazakraljevo.rs koji je, po tvrdnjama organizatora, u funkciji Online Kriznog štaba Kraljeva.

Iza ovog sajta ne stoji nikakva vladina ili nevladina organizacija, već članovi Internet zajednice iz cele Srbije koji žele da pomognu svojim prijateljima i komšijama iz Kraljeva.

"Ovaj veb-sajt je osmišljen kao oglasna tabla...Preko ovog sajta Kraljevčani mogu brzo i jednostavno da dojave konkretne probleme i da se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obrate za pomoć", navode osnivači.

Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo podržalo je projekat domaće Internet zajednice za pomoć Kraljevu.

Sve informacije u vezi sa ovim projektom objavljene su na adresi www.jazakraljevo.rs .

Popunjavanjem jednostavnog formulara na sajtu JaZaKraljevo.rs, Kraljevčani i drugi izveštači sa terena, mogu da prijave opis oštećenja izazvanih zemljotresom, pošalju fotografije oštećenih objekata, naznače opis potreba i označe na mapi mesto oštećenog objekta.

Izveštaji se takođe mogu slati i putem aplikacija koje su besplatno dostupne za popularne mobilne telefone.

Verodostojnost poslatih izvešaja proverava Krizni štab opštine Kraljevo. Sajt takođe omogućava lako pretraživanje prijavljenih izvešaja o oštećenjima preko mape ili kategorije.

Sajt je zasnovan je na softveru za upravljanje kriznim situacijama, pod nazivom Ushahidi (reč afričkog porekla koja znači "svedočenje"), koji je uspešno korišćen posle zemljotresa u Čileu i na Haitiju.

Ministarstvo telekomunikacija je pohvalila brzu reakciju i inovativnost u primeni novih tehnolgija, koje su na delu pokazali entuzijasti okupljeni oko projekta JaZaKraljevo.rs, kao i podršku koju je ovoj inicijativi pružio Krizni štab opštine Kraljevo.

Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo će, u decembru 2010. godine, opremiti digitalnim kabinetima dve škole u Kraljevu, kako bi se unapredila informaciono-komunikaciona infrastruktura, za bolje informisanje i obrazovanje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.