Sahranjen srpski patrijarh Pavle /video/

Izvor: Blic, Tanjug, 19.Nov.2009, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sahranjen srpski patrijarh Pavle /video/

Njegova svetost Patrijarh srpski Pavle sahranjen je danas, oko 14 časova, po sopstvenoj želji, u porti manastira Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Rakovici. Na poslednjem ispraćaju Njegove svetosti bilo je više od 600.000 ljudi.

Pogrebna povorka sa posmrtnim ostacima patrijarha Pavla stigla je nešto pre 13 časova u Rakovicu, nakon služenja opela na platou ispred Hrama Svetog Save. Pomen na grobu služili su vaseljenski patrijarh Vartolomej i mitropolit crnogorsko -primorski >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Amfilohije sa arhijerejima i sveštenstvom, a pročitana je poruka patrijarha Moskovskog i sverusije Kirila. Kovčeg s telom patrijarha Pavla položen je pored groba patrijarha Dimitrija, koji je na čelu Srpske pravoslavne crkve bio od 1920. do 1930. godine.

Patrijarh Pavle, po sopstvenoj želji, sahranjen je na manastirskom groblju, a u pripremi njegove večne kuće učestvovalo je i sestrinstvo manastira i građani Rakovice.

Sahrani srpskog patrijarha prisustvovali su, uz najviše crkvene velikodostojnike SPC i drugih pravoslavnih crkava, predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović i premijer Republike Srpske Milorad Dodik, princ Aleksandar Karađorđević i nekadašnji predsednik SRJ i premijer Srbije Vojislav Koštunica. Duž trase kojom se kretala pogrebna povorka, od Hrama svetog Save, kao i ispred manastira u Rakovici, mnogobrojni vernici i drugi građani odali su poslednju poštu srpskom patrijarhu.

Kako je rekao direktor policije Milorad Veljović na ispraćaju i sahrani patrijarha Pavla bilo je više od 600.000 ljudi, a skup je protekao dostojanstveno i bez ijednog incidenta. Portparolka beogradske Hitne pomoći Nada Macura rekla je da su ekipe te službe tokom praćenja pogrebne povorke imale 18 intervencija, ali je dodala da se radilo o lakšim slučajevima.

Macura je navela da su tri osobe prevezene u Urgentni centar zbog malaksalosti i nesvestice, a jedna zbog povrede arkade.

Saobraćaj u Beogradu normalizovan oko 16 sati

Saobraćaj u Beogradu normalizovan je danas nešto pre 16 sati, nakon poslednjeg ispraćaja patrijarha srpskog Pavla.

Javni gradski prevoz obavlja se nesmetano, rekao je Tanjugu dežurni dispečer Gradskog saobraćajnog preduzeća "Beograd" Mića Dautović.

Prema njegovim rečima, gotovo sva vozila koja zbog kretanja pogrebne povorke nisu saobraćala vraćena su na svoje trase.

Dautović je precizirao da se uskoro očekuje uspostavljanje normalnog režima vožnje na linijama 3A, 37, 42, 47 i 504, koje se kreću izmenjenim trasama.

Dežurni dispečer je istakao da su izmene u saobraćaju protekle bez većih problema, odnosno da su gradjani na vreme informisani o vremenu i trasi kretanja pogrebne povorke pa nije došlo do stvaranja većih gužvi na ulicama grada.



Stotine hiljada građana na opelu ispred hrama


Patrijarh vaseljenski Vartolomej i čuvar trona Srpske pravoslavne crkve mitropolit Amfilohije služili su, sa episkopima i sveštenstvom, opelo na platou ispred Hrama Svetog Save u prisustvu nekoliko stotina hiljada građana.

"Patrijarh Pavle, duhovni vođa, neumorni zastupnik i čuvar svoje crkve i dobri pastir svoga roda već je pribrojan svojim nezaboravnim prethodnicima", rekao je vaseljenski patrijarh na opelu ispred Hrama Svetog Save. Iako sitan i slabašan telom, kako je rekao patrijarh Vartolomej, bio je gigant po načinu razmišljanja i duhu, podigao je teret krsta i stradanja srpskog naroda u iskušenjima poslednjih godina i bio izraz njegovog jedinstva.

Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je potom zahvalnost patrijarhu za njegova dela i moralne pouke koje je ostavio u nasleđe srpskom narodu.

"Verujem da delim mišljenje građana izražavajući zahvalnost patrijarhu Pavlu što je uvek postojao i što postoji ispred svih nas svojim delom i rečima da uvek budemo ljudi i da nikada na zlo drugih ne odgovaramo zlom u sebi", rekao je Tadić.

Molitvu za pokoj duše patrijarha Pavle sasluživali su i poglavari drugih pravoslavnih crkava, patrijarh Rumunske pravoslavne crkve Danilo, arhiepiskop Albanske pravoslavne crkve Anastasios i mitropolit Pravoslavne crkve čeških zemalja i Slovačke Hristifor. U sabornoj molitvi poglavaru SPC učestvovali su i mitropoliti Ruske pravoslavne crkve, minski i sluckim Filaret, Jerusalimske patrijaršije Isahije, Aleksandrijske patrijaršije Petar i Gruzijske patrijaršije mitropolit Gerasim, a u ime Atinske i Kiparske arhiepiskopije mitropoliti Elasonosa Vasilije i Pafosa Georgije.

Ispred hrama, pored predsednika, bili su i premijer Mirko Cvetković sa članovima vlade, predsednik Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović i poslanici iz svih parlamentarnih stranaka. Na platou su, između ostalih, bile i državne delegacije Rusije, Grčke, Vatikana, Kipra, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i drugih zemalja.

Liturgiji u Sabornoj crkvi, koja je počela jutros u 7.30, prisustvovali su, pored velikog broja vernika, arhijereji Srpske pravoslavne crkve i brojni državnici, visoke crkvene i verske delegacije iz zemlje i inostranstva. Plato ispred Patrijaršije i Saborne crkve, kao i okolne ulice, bili su puni građana koji su u miru pratili liturgiju.

Hočevar: Patrijarh Pavle se zalagao za jedinstvo hrišćana

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar istakao je zalaganje pokojnog patrijarha srpskog Pavla za jedinstvo hrišćana i dodao da visoka delegacija Vatikana na patrijarhovoj sahrani pokazuje koliko poštovanje je Katolička crkva imala prema njemu. Nadbiskup Hočevar je naglasio da je patrijarh Pavle želeo da se sretne sa papom, ali da radi očuvanja jedinstva u SPC tu svoju volju nije želeo nametati drugima.

"Više puta sam ga u razgovorima upitao šta bismo mogli učiniti za povezivanje dveju crkava i kakvi bi mogli biti susreti s rimskim papom? On je uvek rekao da bi to voleo, ali da ostali episkopi misle da sada to još nije zgodno", naveo je Hočevar, prenosi Hina.

Srpski patrijarh Pavle preminuo je u nedelju u 96. godini na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu. Mitropolt crnogorsko-primorski Amfilohije je, na prvoj sednici Sinoda SPC posle upokojenja patrijarha Pavla, imenovan za čuvara patrijaraškog trona, koji obavlja sve dužnosti patrijarha do imenovanja novog poglavara SPC.





Stejt department uputio saučešće vernicima SPC

Sjedinjene Američke Države uputile su saučešće vernicima Srpske pravoslavne crkve (SPC), u vreme žalosti zbog smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Pavla, saopšteno je danas iz Stejt departmenta.

"Patrijarh ima posebno mesto u srcima vernika SPC širom sveta. Naše misli su s njima u ovo tužno vreme", navodi u saopštenju portparola Stejt departmenta Jana Kelija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.