Šabić čestitao novinarima Svetski dan slobode medija

Izvor: RTS, 02.Maj.2017, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabić čestitao novinarima Svetski dan slobode medija

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić čestitao je Svetski dan slobode medija 3. maj, novinarima, članovima novinarskih udruženja UNS, NUNS, NDNV i naglasio da se mora znati ko su vlasnici medija, te da javnosti moraju biti dostupne sve informacije o finansiranju medija iz javnih izvora.
U pismu upućenom novinarskim udruženjima, poverenik kaže da se mora raditi na "suzbijanju mehanizama >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji dovode do autocenzure", zaustavljanja sve šire tabloidizacije ne samo medija nego i javne sfere u celosti, kao i "curenja" iz javnih institucija raznih "poverljivih" informacija, na diskriminatornoj osnovi.

U ostvarivanju tih ciljeva uloga i odgovornost države je najveća, ali je neophodan, doprinos novinara i medija, navodi se u pismu poverenika upućenom udruženjima.
"Profesionalne asocijacije novinara bi morale da smanje ogroman raskorak između profesionalnih, etičkih standarda upisanih u novinarske kodekse i praktičnog delovanja nekih medija koji sa tim standardiima gotovo da i nemaju veze", kaže poverenik.
Dodaje da ceni to što novinari sve više koriste prava iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i tako značajno doprinose nastojanjima da prava na slobodan pristup informacijama od javnog zanačaja bude efikasno sredstvo demokratske kontrole javnosti nad radom vlasti.
Kaže da je sa saradnicima spreman i u obavezi da, u okviru ovlašćenja iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, novinarima i medijima pomognu u ostvarivanju njihove važne društvene funkcije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Šabić čestitao Svetski dan slobode medija, uputio kritike

Izvor: B92, 02.Maj.2017

Beograd -- Poverenik za informacije Rodoljub Šabić čestitao je Svetski dan slobode medija - 3. maj, novinarima, članovima novinarskih udruženja UNS, NUNS, NDNV...Šabić je naglasio da se mora znati ko su vlasnici medija, te da javnosti moraju biti dostupne sve informacije o finansiranju medija...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.