Sa polomljenim rebrima umro bez pomoći

Izvor: Politika, 10.Sep.2014, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa polomljenim rebrima umro bez pomoći

Obdukcionim nalazom potvrđeno da je pacijent psihijatrijskog odeljenja bolnice u Šapcu Milutin Lukić umro nakon što mu je polomljeno 14 rebara sa obe strane, nagnječena pluća i sa otokom na mozgu

Šabac – Milutin Lukić, pacijent koji se lečio na psihijatriji šabačke Opšte bolnice, umro je sa polomljenih 14 rebara, nagnječenim plućima i otokom mozga. Ovo je u obdukcionom nalazu potvrdio mr Ljubiša Đurić, specijalista za sudsku medicinu, koji je dostavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Višem tužilaštvu u Šapcu.

Za smrt pacijenta osumnjičen je drugi pacijent J. Đ, protiv kojeg se vodi postupak pred ovim tužilaštvom, a o odgovornosti lekara i osoblja koji su dozvolili da usred bolnice pacijent bude brutalno pretučen a da mu niko ne ukaže pomoć, odlučivaće osnovno tužilaštvo u Šapcu.

Preliminarni obdukcioni nalaz patologa Opšte bolnice dr Milana Simića samo je deo prave slike o povredama koje je pokojni Milutin zadobio. U detaljnom izveštaju dr Ljubiše Đurića, utvrđen je „prelom rebara sa leve strane i to drugog u prednjoj pazušnoj i ključnjačinoj liniji, prelom od 3 do 8 i 10 rebara u kosoj liniji od srednje ključnjačine do prednje pazušne linije, prelom 11 rebara na dva mesta u zadnjoj pazušnoj i uz kičmu, prelom rebara sa desne strane, i to 1 i 3 u lopatičnoj liniji, dok su 10, 11. i 12. rebro uz kičmu razglobljeni“.

– Mog brata kao da je drobilica samlela, a lekari i tehničari štite jedni druge, kao da se desilo nešto uobičajeno, normalno. Svi su svedočili da je tuča maltene uobičajena pojava na ovom odeljenju, da su tehničari procenili da ne treba da zovu lekara i umesto da spreče sukob, oni su ga vezali i ostavili da ga, možda baš tada osumnjičeni J. Đ. potpuno izlomi. Navodno, niko ništa nije čuo, moj brat nije dozivao u pomoć, nije kukao. Pa kad jedno rebro čovek slomi, umire od bolova, a ne gotovo sva. Ujutro me pozvala doktorka Vesna Vuković i rekla da mi je brat umro u bolnici, a ja nisam slutio da je ovako prošao – žali se na ponašanje osoblja u bolnici brat pokojnog Milutina, Milan Lukić.

Patolog je takođe naveo da su na vratu vidljivi podlivi, kao i na glavi, a na zglobovima oguljena koža, što ukazuje na mogućnost da je pokojni Lukić pokušao da se oslobodi kaiševa kojim je bio privezan.

Zamenik višeg tužioca Slobodanka Milutinović kaže da je saslušala dva lekara sa psihijatrije, pet tehničara i jednog pacijenta, ali da će biti pozvano još svedoka, ne precizirajući koga će pozvati na svedočenje.

Zanimljiv je iskaz pacijenta koji je pozvao tehničare da pomognu pokojnom Lukiću, kada ga je napao osumnjičeni J. Đ.

Predrag Ristić, pacijent koji je svedočio, rekao je da je čuo tuču i galamu i izašao iz svoje sobe. Na hodniku su se potukli, a on nije smeo da priđe i da ih razdvoji, jer se plašio da će i sam dobiti batine. On kaže da su obojica bili ispred sobe broj 6 u hodniku i da su ostali pacijenti stajali i gledali.

Nakon tuče u hodniku, J. Đ. je ugurao u sobu broj 6 pokojnog Milutina, oborio ga na krevet i počeo da ga tuče i nogama i rukama. Izašao je na hodnik i video tehničara, kojem je rekao da požuri. Tehničar je utrčao u sobu i navodno rekao osumnjičenom da prestane. Tada je došao drugi tehničar, odveli su Lukića u sobu broj 5 i vezali ga.

Svi tehničari su svedočili da nisu primetili nikakve povrede na pokojnom Lukiću, da ga navodno nisu čuli da doziva u pomoć, niti su smatrali da o tome treba da obaveste dežurnog lekara Vesnu Vuković, koja se nalazila u ambulanti. Sve se desilo desetak minuta pred 21 čas 13. avgusta. Navodno su ga vezali samo 15 minuta, a u pola 10 uveče dali terapiju i odvezali.

Psihijatar Vesna Vuković je izjavila da je naknadno obaveštena o događaju, ali da ne zna da je Lukić bio fiksiran odnosno vezan za krevet.

– Moj brat nije bio agresivan, otpušten je iz bolnice iz Kovina. Problemi su nastali jer nije redovno pio lekove – kaže Milan.

Više tužilaštvo proslediće saznanja na osnovu iskaza svedoka Osnovnom tužilaštvu, koje će se baviti odgovornošću zaposlenih.

– Bolnici je naloženo da dostavi svu dokumentaciju osnovnom tužilaštvu – kaže Slobodanka Milutinović i navodi da se oni, pre svega, bave odgovornošću osumnjičenog J. Đ.

U Osnovnom tužilaštvu potvrđuju da će biti formiran poseban predmet kako bi se istražila odgovornost zaposlenih u bolnici.

Milanka Eraković

objavljeno: 10/09/2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.