SVAKA NOVA ZGRADA IMAĆE ENERGETSKI PASOŠ

Izvor: Kurir, 10.Jul.2010, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVAKA NOVA ZGRADA IMAĆE ENERGETSKI PASOŠ

BEOGRAD - Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja priprema pravilnik energetske efikasnosti koji predviđa da svaki novi objekat u budućnosti, da bi dobio

BEOGRAD - Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja priprema pravilnik energetske efikasnosti koji predviđa da svaki novi objekat u budućnosti, da bi dobio upotrebnu dozvolu, mora imati "pasoš energetske efikasnosti".

Donošenje pravilnika je najavljeno za septembar, a načelnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Odeljenja za građenje Jasminka Pavlović kaže da će energetski pasoš sadržavati podatke o tome koliko zgrada troši energije, koliko štedi, kao i informacije o karakteristikama objekta, lokaciji, troškovima grejanja...

Pavlovićeva je rekla da se zasad ne zna da li će ta oblast biti uređena jednim ili sa više takvih dokumenata, ali se zna da će pasoše moći da izdaju samo preduzeća koja imaju odgovarajući sertifikat, odnosno licencu Ministarstva životne sredine, kako je propisano Zakonom o planiranju i izgradnji.

Vlasnici stanova imaće tačnu evidenciju koliko energije troše i koliko mogu da uštede na godišnjem ili mesečnom nivou. Pavlovićeva je navela da će novoizgrađeni objekti, da bi dobili pravo na korišćenje, morati prethodno da pribave elaborat o energetskoj efikasnosti.

Postojeći objekti, prema njenim rečima, imaće nešto drugačiji tretman jer će država raditi na tome da subvencijama stimuliše građane da započnu izolaciju svojih objekata kako bi uštedeli energiju. Ona je ukazala da Srbija spada u jednu od energetski najjneefikasnijih zemalja i da se 40 do 50 odsto električne i toplotne energije troši u stambenim objektima, a ostatak odlazi na infrastrukturne, proizvodne i druge vrste objekata.

Pavlovićeva je dodala da problem predstavlja i to što je veliki broj stambenih zgrada izgrađen šezdesetih i sedamdesetih godina, kada nije bila uobičajena toplotna izolacija. Ona je ukazala da Srbija troši znatno više energije po stanovniku nego druge zemlje i da je problem što se toplotna energija plaća prema kvadratnom metru, a ne onoliko koliko se zaista potroši. "Onoga trenutka kada uvedemo kalorimetre i plaćanje prema utrošenoj toplotnoj energiji mogli bismo da smanjimo 20 odsto potrošnje energije", kazala je Pavlovićeva.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić najavio je ranije da se u septembru očekuje donošenje uredbe kojom će biti predviđeno da se svaka adaptacija i izgradnja objekata radi pomoću materijala kojima će se omogućiti što bolja izolacija. Prema njegovim rečima, građanima će se subvencijama olakšati da dođu do takvih materijala, kako bi na kraju mogli da smanje potrošnju energije za zagrevanje prostorija.

Dulić je dodao da je za izolaciju jedne kuće od 100 kvadratnih metara materijalima domaće proizvodnje potrebno oko 2.500 evra i dodao da je između 300.000 i 400.000 kuća u zemlji energetski neefikasno, jer nemaju izolaciju zidova. Stručnjaci upozoravaju da Srbija troši po stanovniku 40 odsto više energije za grejanje i hlađenje nego što je to evropski prosek i da je neophodno voditi računa o energetskoj efikasnosti.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Od sledeće godine svaka zgrada imaće energetski pasoš

Izvor: Blic, 10.Jul.2010

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja priprema pravilnik energetske efikasnosti koji predviđa da svaki novi objekat u budućnosti, da bi dobio upotrebnu dozvolu, mora imati "pasoš energetske efikasnosti", rečeno je u tom ministarstvu...Donošenje pravilnika je najavljeno za septembar,...

Nastavak na Blic...

Svakoj novoj zgradi energetski pasoš

Izvor: Glas javnosti, 11.Jul.2010, 07:12

BEOGRAD - Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja priprema pravilnik energetske efikasnosti koji predviđa da svaki novi objekat u budućnosti, da bi dobio upotrebnu dozvolu, mora imati "pasoš energetske efikasnosti"...Donošenje pravilnika je najavljeno za septembar, a načelnik Odeljenja...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.