SRPSKI ZATVORI PRENASELJENI

Izvor: Kurir, 25.Jun.2010, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRPSKI ZATVORI PRENASELJENI

BEOGRAD - Zaštitnik građana konstatovao je, povodom Međunarodnog dana podrške žrtvama torture, da u Srbiji ne postoji sistemska tortura, ali da su zatvori u Srbiji prenaseljeni i da su uslovi smeštaja u mnogima od njih loši. Zaštitnik građana u saopštenju ističe da su postojeći uslovi smeštaja zatvorenika loši, da su u velikom broju slučajeva "ponižavajući" i kao takvi "sadrže u sebi elemente torture".

"Srpski zatvori su prenaseljeni. Kapacitet zatvora u Srbiji je za >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << oko 6.000 lica, a trenutno je u njima više od 11.000 zatvorenika. Većina zatvora u Srbiji je stara, mnogi su locirani u centru grada i ne ispunjavaju potrebne arhitektonske uslove. Veliki broj zatvorenika u Srbiji nema ležaj i spava na podu, borave u prostorijama koje su vlažne i u kojima je neadekvatan dotok prirodne svetlosti i vazduha", navodi se u saopštenju.

Takvo stanje, prema zaključku Zaštitnika građana, ima neposredan uticaj na ostvarivanje osnovnih ljudskih prava zatvorenika, "a za očekivanje je da će neželjene posledice posredno uticati i na društvo".

"Loši životni uslovi, neuposlenost i nedostatak adekvatnog tretmana, kao i odsustvo bilo kakve perspektive kod osuđenih, dovode do izražene pojave recidivizma", navodi se u saopštenju Zaštitnika građana, povodom 26. juna, Međunarodnog dana podrške žrtvama torture. Zaštitnik građana je naveo da je neophodno pristupiti izgradnji novih i proširenju postojećih kapaciteta, intenzivirati primenu alternativnih mera i sankcija, kao i drugih instituta čija će posledica biti smanjenje broja zatvorenika.

"Posebnu pažnju treba posvetiti osobama smeštenim u ustanovama socijalne i zdravstvene zaštite. Potrebno je stvoriti uslove za povratak što većeg broja osoba sa psihičkim i intelektualnim smetnjama u prirodno okruženje i na taj način bitno umanjiti broj osoba smeštenih u glomaznim stacionarnim ustanovama", navodi se u saopštenju.

Prema navodima zaštitnika građana, Srbija još nije odredila organ koji će vršiti funkciju Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture, shodno obavezi preuzetoj ratifikacijom Opcionog protokola uz Konvenciju UN protiv torture.

Ispunjavanje te obaveze omogućiće znatno uspešniju borbu protiv torture, navodi se i dodaje da prevencija torture nije samo pitanje međunarodnog kredibiliteta Srbije, već je imperativ za očuvanje dostojanstva svih građana i osnova demokratske države.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.