“SREM-2014″: Počela najveća rusko-srpska vojna vežba u istoriji

Izvor: TangoSix.rs, 10.Nov.2014, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“SREM-2014″: Počela najveća rusko-srpska vojna vežba u istoriji

BEOGRAD – Pripreme za najveću rusko-srpsku vojnu vežbu (i najveću međunarodnu vojnu vežbu) u istoriji Srbije počele su prošle nedelje sletanjem ruskog kontigenta na vojni aerodrom Batajnica. Generalna proba vežbe je u sredu, kompletna združena akcija sa desantima i bojnim gađanjima trebalo bi da se održi u petak. Rusi su pored kvadova i transpontera došli sa jednom bespilotnom letelicom i jednim motornim zmajem.  
 
Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije
>> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs <<

Nazvana prilično nemaštovito i svakako kako ne priliči, prošle nedelje u Srbiji počela je (do sada najveća) rusko-srpska združena taktička vojna vežba specijalnih (padobranskih) snaga “SREM-2014″. Ukupnog trajanja dve nedelje, sa glavnim danima održavanja u sredu i petak ove nedelje (generalna proba i glavni dan vežbe), u pitanju je najveći desant opreme i ljudstva ruske armije na ovim prostorima posle inicijative kopnenog zauzimanja prištinskog aerodroma Slatina 1999. godine.
 

 
Za sada o vežbi jedino izveštavaju rusko Ministarstvo odbrane preko svoje TV stanice “Zvezda” (koja  gotovo svakodnevno objavljuje video izveštaje) i televizija Russia Today. Za sada su samo dva beogradska medija prenela svoje ruske kolege dok srpsko ministarstvo odbrane na svim svojim internet lokacijama nije objavilo ni jednu vest o vežbi.
 
Kopneni elemnt  
Po planu vežbe koja je ugovorena mnogo pre poslednjih (spoljno)političkih dešavanja u Srbiji, poligon Vojske Srbije Nikinci biće glavna lokacija odigravanja nekoliko scenarija sa osnovnom protivterorističkom temom.
Sa ruske strane učestvuju desantno-padobranske jedinice sa sedištem gradu Tula, koje su deo 106. gardijske vazdušno-desantne divizije, tj. Vazdušno-desantne vojske Ruske Federacije. Vojsku Srbije će u kopnenom delu predstavljati pripadnici sva tri borbena bataljona Specijalne brigade: 63-i, 72-i i bataljon za Protivteroristička dejstva.
Pored rešavanja protivterorističkih zadatataka uz bojna gađanja na poligonu Nikinci najzanimljiviji deo vežbe biće vazdušno-desantne operacije. Planirano je da se u zoni manevara izvode i desanti opreme i ljudstva iz ruskih Il-76MD i srpskog An-26. Od opreme to su borbeno-desantna vozila pešadije BMD-2 uz pomoć teretnih padobranskih sistema sa više kupola. Pored ovih vozila ruski padobranci koristiće i naoružane četvorotočkaše, popularno nazvane Kvadovi koje koriste izviđači, saopšteno je iz ruskog ministarstva odbrane.
 

 
Specijalna brigada Vojske Srbije će pored desantnih skokova prvi put u istoriji izvoditi i takozvano “fast rope” desantiranje iz helikoptera Mi-8. U pitanju je spuštanje specijalaca niz konopce koje je do sada u našoj vojsci rađeno samo iz turskih helikoptera Black Hawk prilikom vežbe “Eagle-2013″. Deo 63. bataljona Specijalne brigade takođe će iskakati iz aviona An-26 što će im predstavljati najveću vežbovnu aktivnost do sada (sve prethodne međunarodne vojne vežbe specijalnih jedinica bile su na nivou borbenih timova).
 

 
Vazduhoplovni element  
 

Prošle nedelje celokupni ruski kontigent stigao je u šest transportnih aviona Il-76MD. Iljušini su pored kopnene opreme nosili i dve letelice. Prva je trupna bespilotna letelica “Granat” dok je druga – motorni zmaj! Kako saznajemo ruski specijalci koristili su obe letelice prilikom vežbi izviđanja. Obe letelice možete videti na video-snimku ispod:
 

 
Ruska trupna bespilotna letelica “Granat”


ViPVO Vojske Srbije učestvuje u vežbi vatrenu podršku Specijalnoj brigadi i ruskim padobrancima i pored jednog transportnog aviona An-26 učestvuju helikopteri Mi-8 i Gazela Gama iz kojih se planira dejtvovanje protivoklopnim i nevođenim sredstvima. Za sada nije planirano učešće ViPVO aviona iako je u prvoj verziji vežbe bilo reči o simulaciji zaštite transportnih aviona prilikom desanta od strane lovaca MiG-29.
 
 

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.