SRBIJAGAS SPREMAN ZA SCENARIO DA GAS NE POSKUPI

Izvor: Kurir, 12.Okt.2010, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"SRBIJAGAS" SPREMAN ZA SCENARIO DA GAS NE POSKUPI

BEOGRAD - Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je da je ta kompanija spremna za scenario da gas neće poskupeti do kraja ove godine, ali i naglasio da taj scenario podrazumeva da je neophodna korekcija cene grejanja u Srbiji i da se mora podići stepen naplate gasa.

"To je jedna od varijanti koja je razrađivana u okviru Vlade Srbije, sa ciljem da se cela stvar zapakuje tako, da se odgovornost podeli između Vlade Srbije, 'Srbijagasa' i daljinskih sistema grejanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << odnosno lokalnih samouprava", objasnio je Bajatović.

On je podsetio da su mali stepen naplate i kursne razlike bili glavni generator gubitaka "Srbijagasa".

"Ukoliko to bude varijanta, da se koriguje cena grejanja i da se omogući veći stepen naplate i ukoliko 'Srbijagas', u okviru rebalansa budžeta, ili u okviru budžeta za 2011. godinu, dobije podršku da se dodatno zaduži za potrebnu količinu sredstava uz državne garancije, tada bi ta odgovornost zaista na pravi način bila podeljena, između Vlade Srbije, 'Srbijagasa' i lokalnih samouprava" ocenio je Bajatović, ističući da bi to onda bio celovit paket mera.

Bajatović je rekao i da je potpuno siguran da se Srbija neće dovesti u poziciju da zbog neredovnog plaćanja stranom dobavljaču budu obustavljene isporuke gasa u toku grejne sezone. On je podsetio i da je u podzemnom skladištu gasa Banatski Dvor, obezbeđeno 300 miliona kubnih metara gasa.

"Ukoliko bismo to posmatrali, kao krizni gas, mi bismo u slučaju prestanka isporuke mogli 60 dana da isporučujemo gas za potrebe domaćinstava i daljinskih sistema grejanja, bez industrije", rekao je on i istakao da taj scenario, međutim, nije realan i da u ovom momentu nema ni naznaka da će biti bilo kakve gasne krize.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grejanje će neminovno poskupeti

Izvor: B92, 13.Okt.2010, 03:20

Beograd -- Uprkos stavu Vlade Srbije da do kraja godine ne poveća cenu struje i gasa, sve je izvesnije da će daljinsko grejanje ove sezone poskupeti...Nova metodologija obračuna cene grejanja trebalo bi uskoro da zaživi, a toplane očekuju da će lokalne samouprave doneti nove cenovnike veće za...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.