SRBIJA KAO AFRIKA Danas i do 39 stepeni, vrelo i narednih dana

Izvor: Blic, 19.Jul.2015, 08:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBIJA KAO AFRIKA Danas i do 39 stepeni, vrelo i narednih dana

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da će danas i tokom iduće sedmice u Srbiji biti veoma toplo sa maksimalnom temperaturom do 39 stepeni.

U Srbiji će danas biti sunčano i veoma toplo. Duvaće slab vetar promenljivog pravca. Jutarnja temperatura kretaće se od 18 do 25, a najviša dnevna od 36 do 39 stepeni.

I u Beogradu biće sunčano i veoma toplo. Jutarnja temperatura biće oko 25, a najviša dnevna oko 39 stepeni.

Prem izgledima vremena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za narednih sedam dana, do 26. jula, biće sunčano i veoma toplo, a temperature znatno iznad prosečnih vrednosti.

Kako e za Blic najavio meteorolog Časlav Stanojević, visoke temperature potrajaće sve do Svetog Ilije, 2. avgusta, kada se očekuju prvi lokalni pljuskovi.

U planinskim predelima uz lokalni razvoj oblacnosti ponegde je moguća pojava kratkotrajnih pljuskova i grmljavina.

Lagana ishrana, uzimanje tečnosti, adekvatno odevanje i izbegavanje izlaganja suncu u najtoplijem delu dana, saveti su lekara građanima kako da bolje podnesu letnju vrućinu koja se i danas očekuje u Beogradu i širom Srbije.

Potrebno je stalno nositi sa sobom bočicu sa vodom, a u periodu od 10 do 18 časova izbegavati direktno sunčevo zračenje, savet je portparola Hitne pomoći dr Nade Macure.

Građani ne bi trebalo bez preke potrebe da izlaze iz kuća, a posebno starije osobe i hronični bolesnici trebalo bi da borave u rashlađenim prostorijama ili u hladovini parka. Savetuje se osvežavanje voćnim napicima, mineralnom vodom, uzimanje sladoleda, lubenica, dinja, voća, voćnih salata, čorbi od povrća.

Preporučuje se lagano odevanje, nošenje komforne odeće od prirodnih materijala i svetlijih nijansi, stavljanje peškira i hladnih obloga oko tela, zaštitu očiju i kože od sunca.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.