SRBI PRIMAJU NAJNIŽU PLATU U EVROPI OD 320 EVRA

Izvor: Kurir, 03.Avg.2010, 09:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBI PRIMAJU NAJNIŽU PLATU U EVROPI OD 320 EVRA

BEOGRAD - Najsiromašniji smo u Evropi! Sa platom od 320 evra izjednačili smo se s Albanijom, koja je konstantno na dnu evropske liste, ali i Albanci žive bolje jer su u njihovoj zemlji cene niže za 40 odsto. Veću platu od maja primaju i Makedonci, koji su decenijama imali ubedljivo najniža primanja na Starom kontinentu

BEOGRAD - Najsiromašniji smo u Evropi!

Sa platom od 320 evra izjednačili smo se s Albanijom, koja je konstantno na dnu evropske liste, ali i Albanci >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << žive bolje jer su u njihovoj zemlji cene niže za 40 odsto. Veću platu od maja primaju i Makedonci, koji su decenijama imali ubedljivo najniža primanja na Starom kontinentu. Naime, prosečna neto plata u Makedoniji iznosi 338 evra, što je za 18 evra više od prosečne srpske plate.

Ekonomisti, baš kao ni većina sugrađana, nisu iznenađeni ovakvom situacijom, ali postavlja se pitanje: Dokle više?

- Sa prosečnom platom koja je u junu iznosila oko 34.000 dinara i prodajnim kursom evra koji je juče bio 109, za najneophodnije potrepštine treba prosečno izdvojiti 1,20 prosečnih plata, što predstavlja najgore ekonomsko stanje naših građana od 2001. godine - kaže profesor ekonomije Mlađen Kovačević. On naglašava da je realna vrednost evra u ovom trenutku 130 dinara, što automatski smanjuje vrednost i ovako niske plate.

- Dinar je precenjen, a kako nema novih investicija, ali ni narudžbi koje bi podigle zaposlenost i dovele do veće zarade, slobodno mogu reći da je Srbija u ovom trenutku u najdubljoj ekonomskoj krizi! - surovo je realan Kovačević. Prema njegovom mišljenju, eventualno povećanje plata može se očekivati tek za tri godine.

- Prošle godine nas je po konkurentnosti privrede na svetskom nivou za tri mesta prestigla čak i Makedonija, tako da je sasvim logično da su sada njihove plate veće od naših - ističe Kovačević.

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije kažu da dve prosečne srpske plate nisu dovoljne za normalan život.

- Plata kod nas nije plata, već socijalna pomoć! Prema podacima Crvenog krsta, socijalna pomoć u razvijenim evropskim zemljama iznosi oko 500 evra - kaže za Kurir predsednik ove organizacije Goran Papović. On ističe da bi svaki građanin Srbije dnevno trebalo da troši u proseku 2.000 dinara.

Katarina Martić

Isplata kasni i više od 90 dana!

Istraživanje Unije poslodavaca Srbije pokazalo je da zarade redovno isplaćuje 17,6 odsto od ukupnog broja poslodavaca u Srbiji, dok 16,83 odsto kasni sa isplatama i više od 90 dana.

Kao glavne razloge za kašnjenje pri isplati plata privrednici su naveli da ne mogu da naplate potraživanja u roku kraćem od 100 dana, da teško skupljaju novac za zarade zato što istovremeno moraju da uplate i poreze i doprinose, kao i da im je promet znatno manji nego prethodne dve godine.

Plate u regionu

Srbija                   320 €

Albanija               320 €

Makedonija         338 €

RS                     394,5 €

BiH                       398 €

Crna Gora           473 €

Hrvatska              733 €

Slovenija             969 €

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Srbi najmanje rade u Evropi!

Izvor: S media, 04.Avg.2010, 00:05

Efektivna radna nedelja u zemljama EU iznosi u proseku 39,5 sati, u Srbiji je poražavajućih 30 sati i 25 minuta, pokazuju podaci Unije poslodavaca..Zaposleni u Srbiji na poslu rade ubedljivo najmanje u poređenju sa radnicima bilo koje od zemalja Evropske unije. Dok je evropski prosek nedeljno 39,5...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.