SR: Nema pojačane radioaktivnosti

Izvor: B92, 26.Mar.2011, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SR: Nema pojačane radioaktivnosti

Beograd -- Poslednja merenja pokazuju da u vazduhu gotovo i da nema radioaktivnog joda, tako da nema nikakve opasnosti po zdravlje građana.

Iz predostrožnosti su uvedene posebne mere koje podrazumevaju kontrolu radioaktivnosti proizvoda koji dolaze iz Japana ili su poreklom iz te zemlje.

Iz Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost kažu da se prate merna mesta i da se podaci o radioktivnosti u Srbiji objavljuju svakih pola sata.

U vazduhu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se uvek nalazi jedna količia prirodno radioaktivnih materijala koje svakodnevo udišemo. Ta prirodna radioaktnost je mnogo je viša od radioaktivnog joda koji je stigao iz Japana.

"Jod ove količine ne može da izazove nikakve posledice. Ukoliko bi ga udisali godinu dana to je doza 40 nanosilverta, a to je doza koju primimo od prirodnog zračenja do 10 minuta našeg svakodnevnog života", kaže Miroslav Milošević iz Nuklearnih objekata Srbije.

Direktorka agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost dr Mirjana Radenković je dodala da postoji opasnost da zračenje dođe do Srbije ukoliko velika količina radioaktivnih materija dospe u vazdušne mase koje bi ih prenele u druge delove sveta.

Prema rečima direktorke Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost dr Mirjane Radenković. u Srbiji su uvedene posebne mere koje podrazumevaju kontrolu radioaktivnosti proizvoda koji dolaze iz Japana ili su poreklom iz te zemlje.

Ona je rekla da situacija oko nuklearne elektrane Krško u Sloveniji nije zabrinjavajuća zbog toga što je ta elektrana trenutno zaustavljena zbog tehničkog kvara na sistemima koji nisu direktno povezani sa radioaktivnim materijalima.

"U Krškom nema ispuštanja radiokativnosti. Nikakvo upozorenje nije dato čak ni u tom mestu", rekla je dr Radenković.

Nivo radioaktivnog joda u vodama Pacifika oko Japana premašio je dozvoljenu granicu 1250 puta, saopštili su japanski zvaničnici.

MUP: Uobičajene vrednosti

Detektovane radioaktivne čestice u Srbiji, prema informaciji Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije, daleko su ispod nivoa opasnosti po zdravlje ljudi, saopštio je MUP.

"Oblak koji nosi radioaktivne čestice iz elektrane Fukušima stigao je do Evrope, ali nema potrebe za brigu povodom nivoa zračenja u Srbiji niti bilo gde u Evropi", ističe se u saopštenju.

Kako je navedeno, "vrednosti na stanicama sistema rane najave akcidenta radijacije u Srbiji su u opsegu uobičajenih vrednosti".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.