Izvor: Politika, 10.Avg.2012, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC ćuti o unapređenju Branislava Peranovića

Vladika Lavrentije održao hvalospevnu besedu u kojoj je rekao da se otac Branislav nagrađuje za dobra dela, tvrdi advokat Ilija Radulović

Vladika šabački Lavrentije odlikovao je nedavno sveštenika Branislava Peranovića, osumnjičenog za ubistvo Nebojše Zarupca u Jadranskoj Lešnici, zvanjem protojereja stavrofora.

Ilija Radulović, branilac oca Branislava Peranovića, objašnjava da je vladika Lavrentije odlikovao njegovog klijenta pre oko tri nedelje o čemu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ima i materijalne dokaze.

– To je najviše zvanje koji oženjeno svešteno lice može dobiti u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i to da je on nagrađen jeste činjenica. Imamo i ce-de sa svečanosti kada ga je vladika Lavrentije odlikovao i održao hvalospevnu besedu u kojoj je rekao da se otac Branislav nagrađuje za dobra dela i izuzetne rezultate koje je postigao – kaže Ilija Radulović.

Branilac oca Branislava, dodaje i da je podneo krivičnu prijavu protiv vladike bačkog Irineja i episkopa jegarskog Porfirija zbog krivičnog dela nedozvoljeno komentarisanje krivičnog postupka u trajanju.

U Eparhiji šabačkoj navode da ne mogu da daju nikakve informacije ni izjave dok ne dobiju izveštaje o istrazi policije i suda, i da će se verovatno oglasiti zvaničnim saopštenjem u naredna dva dana. Ni u Svetom arhijerejskom Sinodu juče se nije moglo saznati da li je „crkvena vlada” obaveštena da je otac Branislav Peranović odlikovan, kao ni da li će oni preduzimati neke korake povodom ovog slučaja, i eventualno sprovesti neke mere protiv vladike Lavrentija zbog ovakve odluke.

Sinod se, inače, kada su 2009. godine u javnosti objavljeni snimci batinanja štićenika Duhovno-rehabilitacionog centra „Crna reka”, odmah oglasio saopštenjem u kojem je najoštrije osudio takvo ponašanje sveštenika SPC-a i tražio da se „Crna reka” raspusti, a protiv oca Branislava pokrene crkveno-krivični postupak. Ovog puta, zvaničnog saopštenja „crkvene vlade”, koja između ostalog vodi nadzor nad radom arhijereja i sudi u prvoj instanci kanonske krivice arhijereja, nije bilo. Jedan od članova Sinoda, vladika bački Irinej, izjavio je da Sinod nema vlast nad mesnim episkopima, da može da preporuči, ali ne i naredi episkopu šta bi trebalo da uradi, kao i da su za tragediju u Jadranskoj Lešnici posredno odgovorni svi.

Klirik odlikovan zvanjem protojereja stavrofora ima, ustvari, pravo da nosi naprsni krst, a ranije su to odlikovanje dobijali većinom sveštenici koji su pri kraju svešteničke službe. Na predlog nadležnog eparhijskog arhijereja, zvanje je dodeljivao Sveti arhijerejski Sinod, odnosno „crkvena vlada” je donosila odluku o ovom odlikovanju. Međutim, kako saznajemo, ovo je pre nekoliko godina promenjeno, pa su sada unapređenja i dodela ove vrste odlikovanja gotovo isključivo u nadležnosti eparhijskog arhijereja. On je samo u obavezi da obavesti Sinod o odluci da odlikuje sveštenika zvanjem protojereja stavrofora.

Danas se retko dešava da Sinod odbije da odobri zvanje koje je episkop dodelio svom svešteniku, mada je bilo i takvih slučajeva, objašnjavaju u SPC.

Nekada je retko ko dobijao pravo da nosi naprsni krst. Od kada su, međutim, dodela zvanja i unapređenja u svešteničkoj službi postale nadležnost vladike, u pojedinim eparhijama SPC došlo je čak i do toga da se odlikuju i sasvim mladi sveštenici ili da se kliricima dodeljuje ovo zvanje u velikom broju, pa je visoko zvanje pomalo i devalvirano.

Slično je i sa unapređenjima klirika u više zvanje. Crkveni propisi ranije su nalagali da đakon mora da provede 10 godina u službi da bi mogao da dobije zvanje protođakona, dok se čin protojereja dobijao posle 15 godina službe. Izuzetno, ukoliko klirik ima naročite zasluge, ako je, na primer, podigao crkvu, po predlogu arhijereja, mogao je biti unapređen i pre ovog vremenskog roka, ali je odluku morao da odobri Sinod. I to je, međutim, promenjeno, pa je i unapređivanje klirika i davanje viših činova u isključivoj nadležnosti arhijereja.

J. Čalija

objavljeno: 11.08.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.