SPC: Nema saglasnosti Sabora za poziv papi

Izvor: Blic, 06.Jun.2011, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC: Nema saglasnosti Sabora za poziv papi

Srpska pravoslavna crkva najverovatnije neće uputiti poziv papi Benediktu XVI da prisustvuje proslavi 1700 godina Milanskog edikta, 2013. godine u Nišu, jer o tome nije postignuta saglasnost Sabora, rečeno je Tanjugu u Srpskoj patrijaršiji.

Papa bi možda i dobio poziv da je prilikom posete Hrvatskoj, ovog vikenda, obišao Jasenovac i odao poštu žrtvama koncentracionog logora u kojem je, prema najčešće citiranim podacima i izveštaju Komisije za utvrđivanje istine o tom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << logoru, ubijeno 700.000 Srba i oko 100.000 Jevreja i Roma.

Kako se to nije dogodilo, a poglavar Rimokatoličke crkve obišao grob hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca, kome je posle Drugog svetskog rata suđeno zbog saradnje sa nacistima, izvesno je da će "poziv papi za dolazak u Srbiju morati da sačeka neka druga vremena”, navode u Patrijaršiji.

Papin prethodnik Jovan Pavle Drugi je 1998. godine proglasio Stepinca "blaženim”, a vernici u Hrvatskoj sada očekuju i da bude proglašen svecem.

Zvaničan stav SPC o pitanju učešća pape na proslavi u Nišu nije danas bilo moguće dobiti, ali "izvor u Patrijaršiji" ukazuje da na negativan stav SPC upućuje i kalendar događaja.

Naime, da poziva papi za Niš nema jasno je, kažu u SPC, već i iz činjenice da bi sada za to bilo kasno, jer protokoli najviših crkvenih velikodostojnika nalažu da se njihove posete ugovaraju i po nekoliko godina unapred.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.