Izvor: RTS, 25.Nov.2020, 11:10

Ružić: Rešen je problem, pozivanja direktora više neće biti

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić sastao se sa direktorima dve škole u Beogradu, protiv kojih je, između ostalih, podneta krivična prijava jer su tražili od zaposlenih i učenika da nose maske. Ružić je rekao da policija više neće pozivati direktore.
Protiv svih direktora beogradskih osnovnih i srednjih škola rukovodstvo jednog od registrovanih sindikata, Sindikat zaposlenih u policiji, podnelo je krivične prijave jer >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su tražili od zaposlenih i učenika da nose maske.

Krivičnu prijavu podneo je predsednik Sindikata zaposlenih u policiji Dejan Đukić, a Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je pokrenulo postupak i zatražilo od policije da ispita direktore škola. 
Direktori škola zatražili su od ministra Ružića da ih zaštiti, jer su poštovali zakon i sve mere i instrukcije koje su dobili od Ministarstva prosvete i Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa.
Ružić se tim povodom sastao sa predsednikom Društva direktora Srbije i direktorom Druge ekonomske škole Dejanom Nedićem i članom Upravnog odbora Društva i direktorom Zemunske gimnazije Milošem Bjelanovićem.
Ružić je naglasio da predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i on dele stav da je apsurdno da se pozivaju direktori škola na razgovore zato što poštuju mere Kriznog štaba i zahtevaju obavezno nošenje maski kao najvažnije sredstvo zaštite od virusa Kovid19.
Ministar je poručio da je, u saradnji sa Ministarstvom pravde, Tužilaštvo, nakon sagledavanja situacije, donelo odluku o obustavi postupka po predmetnoj krivičnoj prijavi.
"Daljih ovakvih razgovora sa direktorima neće biti", kazao je Ružić.
Dodao je da je jako zahvalan na posvećenosti svih zaposlenih u prosveti da se održi vaspitno-obrazovni sistem, kao i disciplina koja čini da škole ne budu mesto veće transmisije virusa.
Nedić i Bjelanović zahvalili su se u ime direktora i predsednici vlade i prvom potpredsedniku i ministru na razumevanju i razjašnjavanju nedoumice.
U međuvremenu je Apelaciono tužilaštvo u Beogradu započelo postupak hitnog nadzora rada Trećeg osnovnog tužilaštva, koje je od policije zatražilo da obavi razgovore sa direktorima škola.
U slučaju utvrđivanja propusta i nestručnog rada postupajućeg zamenika javnog tužioca, biće preduzete dalje mere i radnje o čijem ishodu će javnost biti blagovremeno obaveštena, navodi se u saopštenju Apelacionog tužilaštva. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tužilaštvo obustavlja postupke protiv direktora škola

Izvor: Danas, 25.Nov.2020

Tužilaštvo je u saradnji sa Ministarstvom pravde odlučilo da obustavi postupke protiv direktora beogradskih osnovnih i srednjih škola koje je predsednik Sindikata zaposlenih policije Dejan Đukić tužio jer su tražili da učenici u školi nose maske.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.