Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu stiže nova oprema iz Rusije

Izvor: Vostok.rs, 10.Apr.2014, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu stiže nova oprema iz Rusije

10.04.2014. -

Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu je posle dve godine od zvaničnog početka njegovog funkcionisanja, ne samo dokazao svoju praktičnu korist i opravdao postojanje kroz niz spasilačkih akcija, i to prvenstveno u gašenju požara u Srbiji i širom regiona, nego ovih dana nastavlja da se obogaćuje novom spasilačkom opremom koja najavljuje još veći njegov značaj u budućnosti.

Naime, radi se o tome da će krajem ovog meseca tehnika i oprema dobijena iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Ruske Federacije biti predata jedinicama Humanitarnog centra, tokom održavanja najavljene međunarodne naučno-praktične konferencije koja će biti održana u Nišu.

Inače, i pre nekoliko meseci je vlada Ruske Federacije transportnim avionom Iljušin poslala opremu Srpsko-ruskom humanitarnom centru koja se sastojala od sredstava za borbu protiv vatre i vode, a tom prilikom su dopremljeni šatori, ćebad, čamci, brane i pumpe za odbranu od poplava, kao i električni generatori koje će stanovnici Srbije i okolnih zemalja moći da koriste u slučaju vanrednih situacija. To je tada bio treći put da na niški aerodrom stiže oprema iz Rusije, a načelnik Sektora za vanredne situacije je tim povodom najavio da će već ove 2014. godine Srpsko-ruski centar proraditi svojim punim kapacitetom.

Iako je iz niškog centra pomoć do sada pružana pre svega ugroženim područjima na teritoriji Srbije, Crne Gore, Grčke i Bosne i Hercegovine, on je po definiciji spreman da pomogne celoj jugoistočnoj Evropi, što se pokazalo i sasvim nedavno u februaru, kada je zbog ledene kiše i nevremena čak jedna trećina Slovenije ostala bez napajanja strujom. Tada je, podsetimo, iz Niša na slovenački zahtev upućeno u Ljubljanu pet najjačih agregata, od kojih je svaki bio sposoban da snabdeva strujom po jedno naselje, a tamo su ostali na raspolaganju lokalnom stanovništvu sve do normalizacije situacije. U tim trenucima su iz rusko-srpskog centra poručili da na zalihama imaju sasvim dovoljno opreme i sredstava da sličnu pomoć mogu pružiti ne samo Sloveniji nego i ostalim zemljama u okruženju.

Prema tome, već iz dosadašnjeg relativno kratkog, ali kako smo videli – izuzetno uspešnog funkcionisanja Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu, proističe nesumnjivi zaključak da napori i materijalna sredstva koja su uložena u njegovo opremanje nisu bili nimalo uzaludni, nego sasvim naprotiv, već na dosadašnjem celom nizu primera se pokazalo u kojoj meri je bilo dragoceno njegovo postojanje.

Štaviše, dodatna oprema koju ruska vlada do kraja ovog meseca šalje na raspolaganje niškom centru samo će ojačati njegov značaj i učiniće ga istinskim osloncem u svim situacijama kada se Srbija i region suoče sa budućim izazovima. Uostalom, to i jeste njegova svrha koja je bila definisana prilikom sklapanja sporazuma između Rusije u Srbije o saradnji u oblasti sprečavanja elementarnih nepogoda i tehnoloških havarija, kao i uklanjanja njihovih posledica.

Ratko Paić,

Izvor: Glas Rusije    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.