Ruska siročad u SAD: posttraumatski sindrom i depresija

Izvor: Vostok.rs, 04.Avg.2013, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruska siročad u SAD: posttraumatski sindrom i depresija

04.08.2013. -

Radiokompanija Glas Rusije i dalje prati sudbinu posvojene u SAD-u ruske siročadi Klimovih. Podsetimo, Aleksej, Aanastasija i Svetlana su se našli u porodici Majkla i Peni Dekert. Stariji brat posle stalnih maltretiranja pobegao je od prijemnih roditelja, te se za njim traga, dok su dve mlađe sestre u maju ove godine posle mešanja ruskih diplomata bile predate novoj porodici. Sada devojčice imaju složenu etapu rehabilitacije. Komentar našeg dopisnika u SAD-ama Romana >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Mamonova.

Pre dva i po meseca je održana sudska rasprava, koja je zadovoljila izjavu supruga Majkla i Peni Dekert o odustajanju od roditeljskih prava. Teksašani su pre nekoliko godina posvojili troje ruske dece – Alekseja, Anastasiju i Svetlanu Klimove, ali nisu postali za njih pravi roditelji. Zahvaljujući psihologu Dijani Blek saznalo se da se deca podvrgavaju surovom postupanju. Posle neuspelih pokušaja da se obrati mesnim vlastima države Dijana Blek se obratila ruskim diplomatima i novinarima, tek posle toga su decu predali drugoj porodici.

Danas se deca nalaze pod starateljstvom Majkla i Linde Tajs, koji žele da ih posvoje. Problem je u tome, što se osećaju poniženja i uvrede, kojima se se sestre podvrgavale u prethodnoj porodici. Kako je ispričala Glasu Rusije Dijana Blek (ona i dalje kontaktira sa decom) starija sestra Nastja se našla u specijalizovanoj dečijoj ustanovi, jer joj treba psihološka pomoć.

- Anastasiju su smestili u centar za decu, koja su bila podvrgavana nasilju. Njena dijagnoza je posttraumatski sindrom. Deci će trebati nekoliko godina da bi im se vratilo normalno psihološko zdravlje. Trebaće im podrška okoline.

Mlađa sestra Svetlana se oseća bolje, mada i ona ima dijagnozu depresija. Međutim, lekarska pomoć devojčici nije potrebna. Svetlana može da poseti sestru jedan put mesečno i razgovara s njom putem telefona. Glavno je da se devojčicama dopada u novoj porodici.

I dalje se ne zna hoće li vlasti te države optužiti prethodne roditelje – supruge Dekert. Psiholog Dijana Blek je takođe spremna da insistira na kažnjavanju tehaških činovnika, koji su nekoliko godina ignorisali saopštenja o nasilju nad posvojenom ruskom siročadi.

- Žalbe na nasilje nad tom decom su počele od 2004. godine. Želim da znam zašto niko sve do 2013. godine, kada su žalbe na nasilje postale stalne, ništa nije učinio. Želim da znam hoće li biti krivično optuženi supruzi Dekert. Želim da znam zašto niko od činovnika: ni mesnog, ni okružnog javnog tužilaštva, ni kancelarije šerifa, ni Službe starateljstva – niko ne snosi odgovornost za nepružanje pomoći toj deci.

Sve do sada nije jasna sudbina starijeg brata devojčica – Alekseja. Mladić je pobegao iz kuće protekle godina, te za sada ne pokušava da se s nekim poveže.

Roman Mamonov,

Izvor: Glas Rusije, foto: «Vesti.Ru»    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.