Izvor: TangoSix.rs, 06.Okt.2016, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija formirala novu diviziju teških bombardera

Ruski list ‘’Izvestija’’ preneo je juče informaciju da je na Dalekom istoku Rusije formirana nova Teška bombarderska vazduhoplovna divizija. Osnovni zadatak ove jedinice u koju su ušli strategijski raketonosci Tu-95MS i srednji dalekometni bombarderi Tu-22M3, biće patroliranje iznad Tihog okeana u reonu Japana, Havajskih ostrva i ostrva Guam.
Po mišljenju mnogih stručnjaka ovaj potez trebao bi da pokaže SAD i zemljama regiona kakve su >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << namere Rusije u ovom delu sveta. Neimenovani izvor iz vojske, koji je upoznat sa situacijom, rekao je za ‘’Izvestija’’ da je formiranje divizije završeno i da se ona sastoji od nekoliko eskadrila bombardera koji su stacionirani u Istočnom i Centralnom vojnom okrugu.
Kao osnovu za formiranje nove divizije iskorišćena je 6953. gardijska Sevastopoljsko-Berlinska avijacijska baza Crvene zastave a u njene eskadrile ušlo je nekoliko desetina aviona koji su razmešteni u baze Belaja (Irkutska oblast) i Ukrajinka (Amurska oblast).
Dalekoistočna bombarderska divizija biće druga ovakva jedinica u sastavu ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS). Prošle godine formirana je 22. divizija teških bombardera sa strategijskim raketonoscima Tu-160, Tu-95MS i bombarderima Tu-22M3 iz baza Olenogorsk, Rjazanj, Engels i Šajkovka.
Do 2008. godine na Dalekom istoku nalazila se 182. divizija teških bombardera u čijem sastavu su se nalazila dva puka raketonosaca Tu-95MS i dva puka sa bombarderima Tu-22M3. Tadašnji ministar odbrane Anatolij Serdjukov je u sprovođenju reorganizacije vazduhoplovnih snaga, ovu diviziju podelio na dve avio-baze koja je vremenom objedinjena u jednu, 6953. avijacijsku bazu. U njen sastav tada su ušli i bombarderi Tu-22M3 iz jedinica Mornaričke avijacije Tihookeanske flote.
U sovjetsko doba glavni zadaci dalekoistočnih bombarderskih jedinica bilo je nanošenje udara po američkim bazama u Japanu, Havajskim ostrvima kao i na ostrvu Guam koja je bila glavna baza američke strateijske avijacije u Tihom okeanu. Patroliranje ruskih bombardera u ovim regionima, koji su imali za cilj praćenje aktivnosti potencijalnog neprijatelja, bilo je obustavljeno tokom 90.tih i početkom 2000.tih.
Međutim u poslednjih nekoliko godina ruski bombarderi su se ponovo pojavili iznad Tihog okeana, redovno leteći u patrolama u trouglu Japan-Guam-Havaji. Počevši od 2014. raketonosci Tu-95MS su se više puta pojavljivali u reonu japanskih ostrva a njihovo presretanje i praćenje vršili su lovački avioni Vazduhoplovnih snaga Japana i SAD. Novembra 2015. posade Tu-95MS su se više puta približavali ostrvu Guam ne narušavajući vazdušni prostor SAD.
Vojni eksperti smatraju da je ovo logičan potez s obzirom na potrebe Rusije da zaštiti svoje granice i interese u ovom delu sveta. Sve je to naravno povezano i sa pokazivanjem ozbiljnosti u ostvarivanja vojnog uticaja zbog nastojanja da se pojača ekonomsko prisustvo u Aziji čiji potencijal još uvek nije potpuno iskorišćen.
The post Rusija formirala novu diviziju teških bombardera appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Povezane vesti

(FOTO) RUSI FORMIRALI DIVIZIJU TEŠKIH BOMBARDERA: Patroliraće blizu položaja SAD u Tihom okeanu

Izvor: Kurir, 06.Okt.2016

...U okviru jedinice svoje mesto su našli strategijski raketonosci Tu-95MS i srednji dalekometni bombarderi Tu-22M3, piše Izvestija..Stručnjaci smatraju da bi ovaj potez trebalo da pokaže SAD i zemljama regiona kakve su namere Rusije u ovom delu sveta Neimenovani izvor iz vojske, koji je upoznat...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.