Izvor: B92, 21.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rijaset ne znači razjedinjenje"

Beograd -- Orijentalista Rade Božović smatra da osnivanje Rijaseta Islamske zajednice Srbije ne označava podelu među muslimanima u regionu.

On je Beti rekao da to što je osnovan Rijaset islamske zajednice u Srbiji ne znači podelu, jer, kako je naveo, muslimani su uvek solidarni i žive u uverenju da su braća gde god se nalazili i kom god Rijasetu pripadali.

"Bez obzira na zvanično institucionalizovanje i hijerarhiju i bez obzira na različitu politiku Mešihata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Rijaseta, musliman je uvek solidaran sa svakim muslimanom bez obzira u kom je kraju sveta", kazao je Božović.

On smatra da "uslovno" ujedinjenje muslimana Srbije treba razumeti kao priliku da se "otvori dobar dijalog: unutar muslimanske zajednice Srbije, ali i dijalog muslimana sa okruženjem.

"Osnivanje Rijaseta vidim kao doprinos boljem suživotu i razumevanju i kao nešto što treba da nam donese jedan ozbiljan verski program u kome će svi biti poštovani", kazao je Božović.

Po njegovom mišljenju, u odluci o osnivanju Rijaseta jedino je ostao nejasan odnos sa sandžačkim Mešihatom.

Zamenik sandžačkog muftije Mevlud Dudić juče je odbio da komentariše imenovanja Hamdije Jusufspahića za reis-ul ulemu.

Na sednici Sabora Islamske zajednice Srbije, održanoj u ponedeljak, 19. februara, u Bajrakli džamiji u Beogradu, muftija Hamdija Jusufspahić imenovan je za vršioca dužnosti reis-ul-uleme Rijaseta IZ Srbije, usvojen je Predlog ustava te zajednice i formiran njen Rijaset kao izvršni organ.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.