Rezervisti iz Valjeva prete blokadom pruge Beograd-Bar

Izvor: Blic, 27.Dec.2009, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rezervisti iz Valjeva prete blokadom pruge Beograd-Bar

Valjevski rezervisti, učesnici ratova iz 1990-tih, članovi porodica palih boraca i ratnih vojnih invalida blokirali su danas centar Valjeva i zatražili od Vlade Srbije da reše zahteve boraca ovog kraja.

Rezervisti traže od Vlade Srbije, premijera Mirka Cvetkovića i ministra rada i socijalne politike Rasima Ljajića da, kako je to već urađeno u opštinama na jugu Srbije, reše zahteve boraca iz ovog kraja da im se isplate ratne dnevnice, da invalidnine, koje su umanjene, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << budu vraćene na prvobitni nivo i da bude donesen zakon o boračkoj organizaciji. Učesnici protesta su zamerili nadležnim sudovima što odbacuju tužbe za isplatu ratnih dnevnica, pod izgovorom da su zahtevi zastareli, ali ne i sudski troškovi koje redovno dosuđuju na štetu podnosilaca zahteva.

Rezervisti su odustali od blokade pruge Beograd-Bar, ali su ipak na vratima Opštinskog suda u Valjevu ostavili poruku u vidu novogodišnje čestitke - da ubuduće sudije donose presude u vezi sa zahtevima rezervista po zakonu, a ne, kako je rečeno, pod uticajem pojedinih političara. Od gradskih vlasti Valjeva je zatraženo da deca, đaci i studenti porodica palih boraca i ratnih vojnih invalida, dobiju novogodišnje nagrade.

Na protesnom skupu, održanom ispred Udruženja boraca rata od 1990. godine uz jako policijsko obezbeđenje, učesnicima se obratio pukovnik Jugoslovenske narodne armije Ljubomir Bradić, zamenik predsednika Kriznog štaba štrajkačkih odbora ratnih vojnih rezervista Srbije i predsednik Udruženja boraca rata od 1990. godine u Valjevu. Pukovnik Bradić je najavio da će, ukoliko se do 10. januara 2010. nadležni u Vladi Srbije ne oglase o zahtevu učesnika za isplatu ratnih dnevnica, protest biti radikalizovan pa će biti blokirana pruge Beograd-Bar i druge saobraćajnice širom Srbije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.