Revizor demantuje medijske navode o poslovanju GIM-a

Izvor: RTS, 21.Jan.2020, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Revizor demantuje medijske navode o poslovanju GIM-a

Državna revizorske institucija demantuje delove teksta koje je objavio medij "Nova ekonomija", a u vezi sa Izveštajem o reviziji finansijskih izveštaja Privrednog društva za proizvodnju namenskih proizvoda "PPT-Namenska" za 2018. godinu.
U demantiju objavljenom na sajtu revizora piše da se "u pomenutom tekstu pod naslovom: 'GIM potencijalno oštetio Namensku iz Trstenika za 1,6 miliona dolara', >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Nova ekonomija poziva na tekst izveštaja Državne revizorske institucije" i izvodi pogrešne zaključke koji nisu izrečeni u revizorskom izveštaju.
U tekstu izveštaja Državne revizorske institucije nigde, kako se ističe u demantiju, ne stoji tvrdnja da je kompanija GIM potencijalno oštetila proizvođača oružja PPT Namenska iz Trstenika za 1,6 miliona dolara jer je prodavala oružje u inostranstvu po ceni većoj od ugovorene, a razliku, suprotno zakonu, nije isplatila Namenskoj.
"Ovo je slobodno i netačno tumačenje autora objavljenog teksta", navodi se u demantiju Državne revizorske institucije povodom teksta o poslovanju GIM-a.
U demantiju DRI dalje piše da u izveštaju Revizora nigde ne stoji tvrdnja da je "u izveštaju o reviziji poslovanja Namenske, objavljenom na sajtu DRI 31. decembra 2019, utvrđeno da je kompanija GIM prodavala oružje ove trsteničke firme po cenama većim od cena iz komisionog ugovora, a tu razliku u prihodu nije isplatila proizvođaču".
"Takođe, nije tačan navod da smo u revizorskom izveštaju naveli da je GIM trebao da razliku u prihodu isplati proizvođaču. Tačno je da smo u izveštaju na osnovu utvrđenih činjenica dali preporuku da komisionari treba komitentu da dostave obračune komisione prodaje, sa pripadajućom dokumentacijom u vezi sa realizacijom komisionog posla, u kojima će se utvrditi međusobna potraživanja i obaveze, po obavljenom komisionom poslu", piše u demantiju.
To znači da je GIM, kako ističe DRI, kao jedan od komisionara, bio obavezan da dostavi obračun komisione prodaje sa potrebnom dokumentacijom, u kome su iskazane međusobne obaveze i potraživanja, što je i učinjeno.
"Preduzeće je navedeni obračun komisione prodaje potvrdilo. Budući da nije utvrđena razlika u međusobnim obavezama i potraživanjima, to se u revizorskom izveštaju i ne navodi da je bilo potrebno razliku u prihodu isplatiti proizvođaču", ukazuje se u demantiju.
Državna revizorska institucija ističe da je uverena da "netačnim navođenjem i pogrešnim tumačenjem izveštaja Državne revizorske institucije, dovode čitaoci u zabludu i nanosi šteta ugledu Državne revizorske institucije".
Pogledaj vesti o: Trstenik

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DRI tvrdi da nije utvrdila da je GIM oštetio Namensku iz Trstenika

Izvor: Danas, 21.Jan.2020

Državna revizorska institucija (DRI) danas je demantovala da je kontrolom finansijskih izveštaja PTT-Namenska iz Trstenika utvrdila da je kompanija GIM oštetila to preduzeće.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.