Rektor: Više se mora   izdvajati za obrazovanje

Izvor: Blic, Beta, 13.Apr.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rektor: Više se mora izdvajati za obrazovanje

Kriza sa kojom se suočavaju Srbija i čitav svet ne može da se prevaziđe bez investiranja u obrazovanje, jer to je jedini pouzdan način za stvaranje novih radnih mesta i dinamičnog tržišta rada - kaže Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu.

Kovačević je istakao da se, i pored toga što je svima jasno da je obrazovanje investicija, u Srbiji za obrazovanje izdvaja samo 3,3 odsto, a za nauku 0,3 odsto bruto nacionalnog dohotka, što je, kako je naveo, nedovoljno. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << On je ukazao da je u Indiji procenat ulaganja u obrazovanje povećan na čak 20 odsto, na Kubi na 30 odsto bruto nacionalnog dohotka, i da slična tendencija postoji u zemljama EU.

Prema njegovim rečima, danas studenti u Srbiji brže završavaju fakultete nego ranije, ali još uvek ne daju godinu za godinom. On je naglasio da treba „postići još mnogo toga” kada je reč o nastavnim programima i rezultata studenata.

- Programi rada još nisu dovedeni do kraja i nije dobro procenjeno šta jedan student može za godinu dana da uradi - objasnio je Kovačević i dodao da bi bodove kojima se sada vrednuje rad studenata trebalo dobro odmeriti.

Osim toga, kako kaže rektor, nakon diplomiranja mladi bi trebalo da nastave usavršavanje.

- Ljudi treba da shvate da školovanje nije proces koji se završava samo sa prvom diplomom, već mora da traje, maltene, ceo život - ukazao je rektor, dodavši da se u modernom društvu mnogo toga brzo menja i da bi studenti u skladu sa tim morali dodatno da se usavršavaju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.