Rekreacija za đake, ali briga za roditelje

Izvor: RTS, 30.Maj.2019, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekreacija za đake, ali briga za roditelje

Pre samo mesec dana jedno krilo hotel "Zdravljak" u Soko Banji izgorelo je u požaru, a pre nekoliko dana đaci Osnovne škole "Borislav Pekić" iz Beograda otputovali su tamo na rekreativnu nastavu. Zabrinuti roditelji obratili su se turističkoj inspekciji.
Devedest šestoro učenika Osnovne škole "Borislav Pekić" sutra uveče vraća se iz Soko Banje sa sedmodnevne rekreativne nastave.

Druga >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << grupa učenika od prvog do četvrtog razreda u Hotel "Zdravljak" kreće ujutru. Odluku da rekreativna nastava bude u tom hotelu, uprava škole donela je u septembru prošle godine, a mesec dana kasnije, na javnom tenderu sa agencijom "Via turs Petrović" potpisan je ugovor.
Kada je u aprilu izgorelo potkrovlje u jednom krilu hotela, škola je odmah pozvala agenciju.
"Turistička agencija, odnosno hotel nam je dostavio odgovarajuće stručne nalaze o bezbednosti hotela. Sigurno da nismo imali uveravanja o bezbednosti hotela, niti bi škola dozvolila da deca odu u taj hotel, niti bi bilo ko od nastavnika prihvatio brigu o deci u hotelu koji je nebezbedan", rekao je Goran Šupljeglav, direktor OŠ "Borislav Pekić".
Škola je od hotela dobila stručni nalaz o ispitivanju elektroinstalacija i uveravanja da je sve urađeno u skladu sa tehničkim uslovima.
Direktor škole tvrdi da su tražili i mišljenje nadležnih u Opštini Knjaževac.
On kaže da je nadležni inspektor zaštite od požara, koji je najkompetentniji po pitanju bezbednosti, potvrdio potpunu bezbednost u hotelu sa stanovišta zaštite od požara.
I pored svega toga, zabrinuti roditelji 27. maja obratili su se Turističkoj inspekciji. Već sutradan, jedan inspektor bio je u turističkoj agenciji u Beogradu, a drugi u hotelu u Soko Banji.
Snježana Vignjević, načelnik Turističke inspekcije kaže da u Beogradu, u turističkoj agenciji nisu utvrđene nepravilnosti i da organizator putovanja poseduje licencu, što znači da je mogao da realizije rekreativnu nastavu.
"Iz Soko Banje koleginica nam je poslala svoj nizveštaj već u toku dana da su deca smeštena u delu hotela koji je praktično u upotrebi, 20. maja izašla je služba koja daje dozvolu i priključuje struju i vodu, 21. maja su imali taj dokument da hotel može bezbedno da radi jeragencija Via Petrović je kategorisala taj obekat i mora imati dokument da je hotel bezbedan što je izjavio direktor u pisanoj izjavi", rekla je Vignjevićeva.  
Prosvetna inspekcija obavila je kontrolu školske dokumentacije koja se odnosi na organizaciju putovanja i nije utvrdila nijedan propust, kaže direktor i dodaje da ne vidi razloge da deca ne borave u hotelu u kome je, pored njih, još 75 osnovaca iz Raške.
Deca su smeštena na prvom, drugom i trećem spratu hotela "Zdravljak" u levoj lameli u kojoj nije bilo požara, a sedmodnevni boravak roditelje košta više od 23 hiljade dinara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.