Izvor: B92, 24.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rehabilitacija posle pola veka

Požarevac -- Okružni sud u Požarevcu juče doneo prvu presudu po zahtevu za rehabilitaciju jednog političkog osuđenika.

Rehabilitovan je Radomir Petrović, star 80 godina, iz sela Porodin, koji je 1949. osuđen na 10 godina zatvora jer je zahtevao da za Đurđevdan kroz selo prođe litija. Sekretar aktiva unutrašnjih poslova u tom selu Branislav Milić tada je zabranio održavanje litije, a Petrović je kasnije osuđen pred Okružnim sudom u Jagodini.

On je u zatvoru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Zabeli kod Požarevca proveo osam godina i osam meseci, od čega šest i po godina u VII paviljonu, u kom su bili smešteni osuđeni za najteža krivična dela.

Petroviću su konfiskovani oko 30 hektara zemlje, kuća, mlin i vunovlačara.

Radomir Petrović je rekao da je Okružni sud u Jagodini s njim osudio 13 osoba, od kojih je jedino živ Jovan Ilić, star 94 godine, i da je teško zamisliti šta je sve preživeo.

Zakon o rehabilitaciji usvojila je Skupština Srbije u novembru 2005. Zakon se odnosi na žrtve političkog progona od 6. aprila 1941.

Postoji običaj u selima da na dan velikog seoskog sveca, zavetinu, kroz selo prođe litija. Tako je planirano i u Porodinu, selu između Požarevca i Svilajnca, na Đurđevan 6. maja 1948, priča za B92 danas rehabilitovani Radomir Petrović.

Iako je sekretar aktiva unutrašnjih poslova u tom selu zabranio litiju, meštani su izašli na ulicu. "Kod nas je to tradicija. Ja sam bio u Svilajncu 1. maja, a neko me pitao što ne pitam protu šta nama treba za litiju", kaže Petrović.

"On je rekao da napišemo molbu SUP-u i da se potpiše 60 ljudi. Tako je i bilo, ali su iz SUP-a rekli da se to zabranjuje. Ja sam to predao svešteniku, sveštenik pročitao narodu, a narod kao narod, uzeo zastave i krst i krenuo", kaže on.

"Kad smo odmakli od crkve, naišla je policija, a onaj iz Udbe izvadio pištolj i isplatio jedan metak. Ništa nije bilo, ni ranjavanja ni tuče ni nereda. Litija je krenula dalje, a kada smo došli ispod sela, policija dovela pojačanje. Tada su počeli da hapse, da vezuju ljude", kaže Petrović.

Tog dana je uhapšeno 140 meštana, a okružni sud u Jagodini je 1949. 13 osoba osudio na višegodišnje kazne zatvora jer su svojim aktivnostima bili protiv jugoslovenske države i naroda. Radomir Petrović je bio osuđen na 10 godina strogog zatvora, konfiskovana mu je sva imovina.

Presudom Okružnog suda u Požarevcu je rehabilitovan, a porodica planira da traži oštetu od države, kaže Radomirov sin, Mihajlo.

"Cela naša porodica je anatemisana jer je otac verovao u Boga i sledio svoje verske običaje. Moj otac je tada imao 22 godine i ceo život je proveo u Zabeli, a šest godina u samici, tučen i maltretiran. Brat i ja ćemo tražiti nadoknadu", kaže on.

Od pada komunizma u Srbiji, u selu Porodin se na Đurđevand litija održava svake godine. "Sada na litiju idu moji sinovi i moji unuci. Sada se slobodno ide, niko ti ne brani, ali je pod komunizmom bilo drugačije", kaže Radomir Petrović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.