Reforma nije do kraja sprovedena

Izvor: Politika, 15.Jun.2012, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reforma nije do kraja sprovedena

Da li će državni fakulteti biti privatizovani, kolike su šanse da „Bolonja” uspe, da li su profesori zaštićeniji od narodnih poslanika...

U prostorijama lista „Politika” juče je održan okrugli sto na temu razvoja visokog obrazovanja u Srbiji. O odnosu državnih i privatnih fakulteta, teško dostižnom pragu od 48 bodova i studentskim protestima, strategiji razvoja obrazovanja i „bolonji”, govorili su: profesor dr Radivoje Mitrović, državni sekretar u Ministarstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prosvete, profesorka dr Nevenka Žarkić-Joksimović, prorektorka za finansije Univerziteta u Beogradu, dr Srbijanka Turajlić, nekadašnji pomoćnik ministra prosvete i profesorka Elektrotehničkog fakulteta UB, dr Nada Popović-Perišić, dekan Fakulteta za medije i komunikacije Univerziteta „Singidunum”, zatim književnik i profesor dramaturgije na Akademiji umetnosti Milovan Vitezović, Nikola Mijailović, potpredsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije, i Miloš Miletić, nekadašnji student prorektor Univerziteta umetnosti.

Dr Srbijanka Turajlić je ocenila da reforma nikada u Srbiji nije sprovedena, da je stanje mnogo lošije nego što se na prvi pogled čini kada se studenti bune zbog 48 bodova i da bi očekivala da postoje daleko masovniji protesti.

„Bolonja ne samo da je propala nego nema ni šanse da uspe, jer Srbija nikada nije ozbiljno krenula u reformu, već je kao i sve što se radi vezano za EU, sela i prepisala neke papire i pokušala to da implementira bez razumevanja”, rekla je dr Turajlić.

.................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 16. juna. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite  OVDE.

S. Gucijan

objavljeno: 16.06.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.