Izvor: B92, 07.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reakcije u SA na izvinjenje Tadića

Sarajevo -- OHR je ocenila je da je izvinjenje predsednika Srbije, važan korak ka normalizaciji odnosa dve države.

"Ovo je veoma je dobar gest. OHR je već ranije napominjao da nema pomirenja bez istine i ovo je važan korak ka tome", izjavio je agenciji Beta portparol Kancelarija visokog predstavnika u BiH Vedran Peršić, komentarišući izvinjenje predsednika Srbije upućeno juče u Sarajevu svim građanima BiH prema kojima su zločin pocinili pojedinci iz srpskog naroda. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

On je pozdravio Tadićevo opredeljenje da će saradnja sa Haškim tribunalom obezbediti da odgovorni za zločine budu privedeni pravdi. Peršić je ukazao da OHR traži od svih odgovornih vlasti da ispune svoje dužnosti i po zakonu osiguraju da oni koji su optuženi za ratne zločine budu isporučeni Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju.

Predsednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija kazao je da su izjave izvinjenja u BiH odavno devalvirale i da je BiH potrebna pravda. "Reči traže dela da bi i same reči imale vrednost. Zločin nisu činili narodi već zločinci u njihovo ime. Zato je u interesu svakog naroda da zločin bude kažnjen", izjavio je Lagumdžija agenciji Beta komentarišući jučerašnje izvinjenje predsednika Srbije Borisa Tadića tokom posete Sarajevu i njegov poziv drugima na izvinjenje za zločine koji su počinjeni i prema Srbima.

Lagumdžija je kazao da se "danas pravda može naći samo na sudu u Hagu kako se u BiH sutra zločin ne bi ponovio".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.