Rat osnivača ukida Pravni fakultet „Union”?

Izvor: Politika, 13.Jul.2012, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rat osnivača ukida Pravni fakultet „Union”?

Fakultet će se ubuduće baviti i pripremanjem hrane i snimanjem muzike. – Osnivači razmenili teške optužbe pred nekoliko stotina studenata

Na Pravnom fakultetu Univerziteta „Union” drama se nastavlja: zbog promenjenog statusa visokoškolske ustanove u društvo sa ograničenom odgovornošću, fakultetu preti oduzimanje akreditacije, a epilog među „zaraćenim” stranama osnivača biće, po svemu sudeći, na sudu.

U toku jučerašnjeg dana, prvo je održana >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << skupština osnivača, a potom i sastanak sa nekoliko stotina zabrinutih studenata, na kojem su vlasnici razmenili veoma teške optužbe, praćene navijanjem, aplauzima, zvižducima i dobacivanjem studenata.

Donedavni dekan dr Vesna Rakić-Vodinelić prenela je odluke skupštine i rekla da je ovim postupkom dovedena u pitanje akreditacija fakulteta. Naime, na sednici je promenjen status visokoškolske ustanove u d.o.o. i prihvaćen predlog izmena Statuta, po kojem će ovaj fakultet moći da se bavi i izdavanjem i snimanjem zvučnih zapisa i muzike, uslugama pripremanja i posluživanja hrane, kao i istraživanjem tržišta i ispitivanjem javnog mnjenja.

Dr Nebojša Šarkić je s druge strane, rekao da nema razloga za zabrinutost, da je likvidacija fakulteta ukinuta i da je on izabran za vršioca dužnosti dekana. On je tvrdio da se u režimu studija ništa ne menja, da je ovo po svojoj delatnosti visokoškolska ustanova, a po obliku organizovanja d.o.o. i dodao da će, ukoliko Ministarstvo prosvete i Komisija za akreditaciju utvrde da je ovakvo stanje neprihvatljivo, predlog biti povučen.

– Zašto se igrate sa sudbinom 1.600 studenata? Zašto se išlo u likvidaciju ako fakultet ima 900.000 evra na računu i kako je sve ovo trebalo da doprinese ugledu fakulteta? – bila su samo neka od pitanja koja su studenti posle sednice uputili novom dekanu koji je govorio u ime četiri (Šarkić, Slobodan Badžević, Mirko Drašković i Mina Prokić) od sedam osnivača Pravnog fakulteta.

S druge strane, sastanku su prisustvovali manjinski osnivači dr Vesna Rakić-Vodinelić i Tihomir Trivunac, koji je podsetio da je fakultet nastao u Šešeljevo i Miloševićevo vreme, 1998. godine, sa željom da se stvori častan fakultet na kojem politika neće biti kriterijum.

– Nikada nismo mislili da fakultet osnivamo zbog para, ovo nije profitabilna organizacija. Zašto vi ne kažete studentima otvoreno o čemu je ovde reč? Neko na vašoj školarini hoće da gradi nekakve bungalove, a bračni par Vodinelić smatra da dividenda ne treba da ide u privatne džepove, već da se uloži u fakultet – rekao je Trivunac.

– Ovde nije problem novac, već narušavanje ugleda fakulteta. Dovođeni su profesori da ispituju predmet koji ne predaju ni na svom matičnom fakultetu, postojali su posebni spiskovi za polaganje određenih studenata, u radu je bilo ozbiljnih nepravilnosti i o svemu ćete biti zvanično obavešteni za nekoliko dana ili nedelja – odgovorio je dr Šarkić.

– Gledaj me u oči i sve to ponovi – odgovorila je na to dr Rakić-Vodinelić i prišla novom dekanu, a onda se obratila studentima negirajući sve optužbe. Prema njenim rečima, prvo se krenulo sa pričom o finansijskim malverzacijama nje i njenog supruga, podneto je 18 krivičnih prijava i kada to nije urodilo plodom, okrenulo se na priču o privilegovanom polaganju ispita.

– Nemam ništa protiv da se ispita moja odgovornost, ali ne da se ona koristi kao razlog za uvođenje prinudne uprave – rekla je dr Rakić Vodinelić.

Posle burnog sastanka studenata i uprave, akademci su najavili štrajk glađu.

---------------------------------

Komisija za akreditaciju: čekamo novu dokumentaciju

Na pitanje „Politike” da li je promena u d.o.o. sada osnova da fakultet izgubi dozvolu za rad, profesorka dr Vera Vujčić, predsednica Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta, odgovorila je da ne može da govori napamet i da je neophodno da prvo fakultet podnese novu dokumentaciju, a potom će komisija odlučivati o konkretnoj situaciji:

– U slučaju prestanka rada visokoškolske ustanove, u skladu sa članom 42 Zakona o visokom obrazovanju, ministar će na predlog Nacionalnog saveta doneti akt kojim se obezbeđuje završetak studija studentima te ustanove.

Sandra Gucijan

objavljeno: 13.07.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.