Rašeta: Ne primenjivati novi pravilnik

Izvor: Politika, 15.Jan.2011, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rašeta: Ne primenjivati novi pravilnik

BEOGRAD – Sekretar Zajednice autoškola Srbije Petar Rašeta apelovao je danas na autoškole da ne primenjuju novi pravilnik o izdavanju vozačkih dozvola kojim je omogućeno da osobe sa 16 godina mogu upisati vozačku obuku, a sa 17 godina polagati ispit.

Rašeta je rekao Tanjugu da je novim pravilnikom omogućeno da maloletne osobe polažu za vozačku dozvolu po starim priopisima a da odgovaraju po novim zakonskim rešenjima.

„Za ovakvo stanje nisu krive autoškole već >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << MUP”, rekao je Rašeta, objašnjavajući da je pre donošenja novog pravilnika trebalo doneti niz drugih pravilnika kojima bi se kompletno regulisala ta problematika.

Prema novom pravilniku, osobe koja su napunila 16 godina mogu upisati vozačku obuku, i sa 17 godina polagati vozački ispit, s tim što će im do punboletstva dozvola biti privremena.

Sa privremenom dozvolom moći će da upravljaju automobilom samo ako u vozilu imaju pratioca, odnosno vozača sa iskustvom.

Kandidati za C, E, D ili A kategoriju posle obuke, po novom pravilniku, zavisno od godina starosti, odgovarajuću vozačku dozvolu dobiće sa 21 navršenom godinom za C i sa 24 godine za D kategoriju i moticikl od 750 kubika.

Na sajtu zajednice autoškola Srbije obajšnjava se zašto je, po njima, novi Pravilni o vozačkim dozvolama loš.

Krajem 2009, kada je stupio na snagu novi Zakon o bezbednosti u saobraćaju, MUP je sačinio Uputstvo u kojem se stavljaju van snage svi članovi novog Zakona koji su vezani za obuku vozača sve dok se ne donesu odgovarajući podzakonska akta.

Umesto da se donesu svi podzakonski akti istovremeno, doneti su samo neki, tako da sada u praksi imamo situaciju da se neke odredbe primenjuju po starim propsima a neke po novim, a novim pravilnikom išlo se na „kompromisno rešenje”, navodi se na sajtu.

Tanjug

objavljeno: 15.01.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.