Rampa za nepreregistrovana vozila

Izvor: B92, 25.Jul.2009, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rampa za nepreregistrovana vozila

Požega -- Vozila sa stranim i ekonomskim tablicama, koja u roku nisu preregistrovana, od danas ne smeju da učestvuju u saobraćaju, saopšteno je iz MUP-a.

Policija će isključivati vozila iz saobraćaja uz oduzimanje tablica i podnošenje zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv vozača.

U toku tri meseca, koliko je trajala preregistracija, ocarinjeno je 41 716 vozila, a ukupan iznos naplaćenih dažbina, carine i PDV-a je 1,83 milijarde dinara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
U toku je i carinjenje još 33 000 vozila, kojima će postupak biti okončan u najkraćem mogućem roku.

A osim države, dobro su zaradili i špediteri, koji su, prema rečima vlasnika vozila za preregistraciju u Prijepolju svoje usluge, poslednje nedelje registracije, naplaćivali i preko 400 evra.

Granično područje sa Crnom Gorom, za mnoge žitelje Prijepolja bilo je presudno za to da voze veliki broj automobila sa crnogorskim tablicama. Zbog toga se preregistracija u Policijskoj upravi Prijepolje odvija u dve smene, a službenici osim subote, po potrebi rade i nedeljom, kaže Ranka Posrkača, šefica Odseka za upravne poslove.

„Do sada u područnoj policijskoj upravi Prijepolje, kojoj pripadaju policijska stanica Priboj, PS Nova Varoš, ukupno je podneto zahteva, samim tim i registrovano 927 vozila sa inostranim registarskim oznakama", kaže Posrkača.

U Prijepolju su pojedini špediteri, prema rečima vlasnika vozila za preregistraciju, usluge naplaćivali i po 400 evra. Mirko Obrenić jedini je imao hrabrosti da pred kamerom izrazi nezadovoljstvo realizacijom vladine uredbe.

"Znači jedno isto vozilo, nebitno koja je godina, ide od 50 do 100 posto razlike u vrednosti carine i PDV-a. Znači Užice je najskuplje, Beograd jeftiniji, Kragujevac, Lapovo. Šta se to radilo? Znači fajdišu, što bi rekli ovi naši ovde, fajdišu carinici i špediteri", kaže Obrenić.

Carina u Užicu ovih dana radi i do ponoći, kaže Mićo Vučićević, carinski inspektor, koji smatra da će obrada svih podnetih zahteva biti do kraja avgusta. Međutim, vlasnicima takvih automobila ne izdaju se nikakva zvanična uverenja da su podneli zahtev za preregistraciju.

"Znam za problem za MUP, ali to treba rešiti na nivou MUP-a, jer mi nismo fizički u mogućnosti da to uradimo. Najsigurnije je da MUP produži do kraja avgusta, ljude ostavi, taj rok, da završe proceduru na carini", kaže Mićo Vučićević, carinski inspektor.

Načelnik Odeljenja saobraćajne policije Prijepolje Ljubomir Stanišić kaže da vozila koja su predmet uredbe neće više moći da učestvuju u saobraćaju na srpskim putevima.

"Saobraćajna policija će isključivati ta vozila iz saobraćaja, uz oduzimanje registarskih tablica i podnošenje, odnosno stavljanje zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, koji će biti dostavlja nadležnim sudskim organima", kaže Stanišić.

Vlasnicima koji su podneli zahtev za preregistracijukoji još nije odobren najsigurnije će biti da garažiraju automobile dok ne dobiju srpske tablice.

Za one koji nisu podneli nikakav zahtev, rešenje je prodaja automobila u zemlji u kojoj je i registrovan.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nepreregistrovana vozila od danas ne smeju u saobraćaj

Izvor: Blic, 25.Jul.2009

Saobraćajna policija će od danas isključivati iz saobraćaja vozila sa stranim tablicama čiji vlasnici nisu iskoristili rok od tri meseca za preregistraciju koji je istekao 21. jula, najavljeno je iz MUP - a.....Policija će isključivati vozila iz saobraćaja uz oduzimanje tablica i podnošenje...

Nastavak na Blic...

Nepreregistrovani ne smeju u saobraćaj

Izvor: RTS, 25.Jul.2009

Vozila sa stranim tablicama čiji vlasnici nisu iskoristili rok od tri meseca za preregistraciju, saobraćajna policija isključuje iz saobraćaja. Vozila ne smeju učestvovati u sabraćaju ni ukoliko su vlasnici započeli proceduru carinjenja koja još nije završena. ..Saobraćajna policija će od...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.