Radnik se lancima vezao za vrata prodavnice

Izvor: Politika, 26.Mar.2012, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnik se lancima vezao za vrata prodavnice

U protestu protiv oduzimanja lokala firme „Šipad” 23 radnika se zaključala u objektu u Nišu

Niš – U prodajnom objektu „Šipada“ u Nišu danas su se 23 radnika zaključala u velikom lokalu, a jedan od njih se čak lancima vezao za ulazna vrata, ne dozvolivši da mu iko priđe. Radnici ne dozvoljavaju da se sprovede izvršni postupak o preuzimanju niškog objekta od strane novoosnovane firme „Šipad komerc“ u Beogradu. Smatraju da je postupak, iako postoji pravosnažno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i izvršno rešenje, nezakonit.

Posle raspada SFRJ i sporazuma o sukcesiji između bivših jugoslovenskih republika, imovina Društvenog preduzeća „Šipad“ trebalo je da bude vraćena ranijim vlasnicima. U međuvremenu, formirano je novo preduzeće „Šipad komerc“ u Beogradu, koje je tužilo staro DP i dobilo proces na sudu, po kojem imovina u Srbiji pripada beogradskoj firmi. Od starog „Šipada“ novoj firmi trebalo je da pripadne 36 lokala u Srbiji. Među njima i lokal u Nišu.

Čedomir Mumović, koji je bio direktor DP „Šipad“, ali u isto vreme i predsednik upravnog odbora „Šipad komerca“, nedavno je uhapšen sa još nekolicinom ljudi zbog sumnje da je u transakcijama oko imovine firmu oštetio za 26 miliona evra.

U međuvremenu, kao treći vlasnik objekta u Nišu pojavio se i Branko Ostojić, vlasnik firme „Nord internacional“, koji je zvanično, sa svim neophodnim dokumentima, uveden u registar vlasnika. Čak je njegovo ime i u zemljišnim knjigama, gde se vodi kao korisnik građevinskog zemljišta na kojem je objekat u Nišu. I Ostojić polaže pravo na veliki lokal, i on je protiv toga da se od imovine starog „Šipada“ sve prebacuje na novu firmu „Šipad komerc“.

A radnici „Šipada“ u Nišu, koji su se zatvorili u lokalu, traže da se sudska rešenja ne sprovode, čak ni ona izvršna, dok se ne okonča krivični postupak protiv uhapšenog direktora i njegovih saradnika.

T. Todorović

objavljeno: 26.03.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.