Radnički doktori masovno napuštaju struku

Izvor: Glas javnosti, 23.Jul.2011, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnički doktori masovno napuštaju struku

BEOGRAD - Stanje medicine rada zabrinjavajuće, upozoravaju stručnjaci. Od 2007. godine, taj sektor delimično finansira Republički zavod za zdravstvenu zaštitu, a deo novca lekari dobijaju naplatom pregleda. U Ministarstvu zdravlja kažu da će Institut za medicinu rada uskoro dobijati više novca iz državne kase, javlja RTS.

Radnički doktori masovno napuštaju struku i prelaze u sektor opšte prakse, jer im je tako zagarantovana plata. U poslednjih nekoliko godina 700 lekara napustilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je radno mesto, a ostalo ih je samo 170.

"Ako je 700 ljudi napustilo struku i ne bavi se preventivom i praćenjem zdravstvenog stanja pacijenta, radnika koji rade u toj privredi, desiće se masovni gubitak radne sposobnosti i zapuštenost zdravstvenog stanja pacijenata", rekao je prof. dr Aleksandar Milovanović, direktor Instituta za medicinu rada i radiološku zaštitu.

Milisav Jeftić je u Institut za medicinu rada došao na pregled i procenu radne sposobnosti.

"Radnici imaju mnogo problema da bi izdejstvovali da ih poslodavac uputi da se bar periodično pregledaju. To je nekada za nas bilo obavezno, godišnji, periodični, pregled radnika i to je bilo plaćeno", rekao je pacijent Milisav Jeftić.

U vreme postojanja Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, medicina rada bila je jedna od najrazvijenijih u Evropi.

Finska je po tom jugoslovenskom modelu unapredila i razvila medicinu rada koja je danas među najboljima u svetu. Interesantno je da upravo finski lekari dolaze u Srbiju da pomognu i unaprede srpsku medicinu rada.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.