Radnici nastavili blokadu puta Niš - Priština

Izvor: Blic, 16.Jan.2010, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici nastavili blokadu puta Niš - Priština

Nekoliko stotina bivših radnika privatizovanih preduzeća drvnog kombinata "Kopaonik" i konfekcije "7. jul" koji mesecima žive bez plate nastavilo je danas blokadu magistralnog puta Niš - Priština.

Radnici traže isplatu zaostalih plata, povezivanje radnog staža i pokretanje proizvodnje u pogonima "Kopaonika". Skup na magistralnom putu Niš - Priština obezbeđuje nekoliko desetina pripadnika policije i tokom blokade nisu zabeleženi incidenti.

Predsednik Upravnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odbora (UO) "Kopaonika" Borivoje Urošević rekao je da će od ponedeljka, u znak podrške, privatne prodavnice i ostale firme i preduzeća obustaviti rad i pridružiti se okupljenima na putu.

Radnici su pozvali i zaposlene u državnim institucijama na građansku neposlušnost. "Očekujemo da osim Hitne službe Doma zdravlja, vojske i policije, svi ostali u ponedeljak obustave rad i pridruže nam se. Osim naših građana, najavljen je i organizovan dolazak građana iz susednih opština", rekao je Urošević. Dodao je da blokada te magistrale neće biti obustavljena dok zahtevi oko 4.000 bivših radnika dva privatizovana preduzeća ne budu ispunjeni.

Put je blokiran šest dana. Na oko četiri kilometra od Kuršumlije na kolovoz je postavljeno nekoliko šatora, stolova, klupa i bagera.

Radnike koji mesecima ne dobijaju platu su u proteklih šest dana posetili i podržali zaposleni u Domu zdravlja, Elektrodistribuciji, "Srbijašumama", profesori svih srednjih škola i osnovnih škola, đaci, zaposleni u lokalnoj samoupravi, obdaništima i Crvenom krstu. Posetili su ih i zaposleni u svim privatnim preduzećima, doneli im hranu, šatore, drva za ogrev, zimsku garderobu, voće i povrće. Podržali su ih i građani susednih opština i velika privatna preduzeća iz drugih gradova Srbije. Modna konfekcija "7. jul" i drvni kombinat "Kopaonik" privatizovani su pre šest godina, a nekoliko hiljada radnika je ostalo bez posla.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.