Radnici ginu, dok gazde jure profit

Izvor: Glas javnosti, 08.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici ginu, dok gazde jure profit

BEOGRAD - Broj smrtnih povreda na radu u Srbiji tokom prvih sedam meseci ove godine dva puta je veći u odnosu na isti period prošle, rekao je juče Ministar rada i socijalne politike Rasim LJajić.

On je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije naveo da je u prvih sedam meseci ove godine od smrtonosnih povreda zadobijenih na radnom mestu preminulo 38 radnika, dok je u istom periodu prošle godine nastradalo 18 zaposlenih.

- Uzrok smrtonosnih povreda na radu su uglavnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << nekorišćenje zaštitne opreme, neadekvatna obezbeđenost objekata, neprimenjivanje mera bezbednosti i zdravlja na radu propisanih zakonom i nedovoljna stručnost zaposlenih - rekao je ministar rada i socijalne politike.

On je dodao je u prvih šest meseci ove godine Republička inspekcija rada izvršila ukupno 9.309 nadzora tokom kojih je uočila oko 12.000 nepravilnosti na gradilištima i industrijskim pogonima.

- I kada inspekcija rada podnese krivičnu ili prekršajnu prijavu prijavu protiv nesavesnih poslodavaca problem je u tome što samo 12 odsto tih slučajeva dobije sudski epilog. Predmeti godinama čekaju u fiokama - istakao je LJajić.

STRADAJU GRAĐEVINCI

Prema rečima ministra LJajića najviše smrtnih i teških povreda na radu dešava se u građevinarstvu i zanatskim delatnostima.

On je najavio da će u cilju smanjenja smrtnih i teških povreda na radu Ministarstvo rada i socijalne politike do kraja septembra doneti Pravilnik o korišćenju sredstava zaštite na radu, a do kraja godine trebalo bi da bude usvojena i Strategija bezbednosti i zdravlju na radu.

Ministarstvo rada i socijalne politike će intenzivirati kampanju „Radimo bezbedno i zdravo“. Propagandni materijal sa informacijama o primeni mera zaštite i bezbednosti na radu biće deljeni na gradilištima u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu i Zrenjaninu.

Predsednik Granskog sindikata građevinarstva „Nezavisnost“ Ranko Drljević ocenio je da je glavni uzrok povećanog broja povreda na radnim mestima „rad na crno i jurenje profita“.

- Povrede na radu češće se dešavaju u privatnim nego u državnim preduzećima zbog toga što kod privatnika ima više zaposlenih na crno. Neretka je i pojava da nekvalifikovani radnici upravljaju veoma zahtevnim mašinama - naveo je Drljević.

Direktor Zavoda za medicinu rada Milan Pavlović rekao je da se u Srbiji godišnje registruje oko 100 obolelih od profesionalnih oboljenja, što je za oko 10 do 15 odsto manje nego u zemljama Evropske unije.

Ipak Pavlović ističe da taj podatak nije u potpunosti realan i precizan.

- Razlog tome je što veliki broj radnika radi na crno, pa i nema prava na zdravstvenu zaštitu. Postoji i problem u dijagnostifikovanju profesionalnih bolesti i njihovoj registraciji - kazao je Pavlović.

Ја сам зидар и радим са синовима искључиво камене камине.То је породична традиција већ више генерација. Радио сам и на западу камине разних облика и димензија за Селин Дион, Жака Вилнева-возача формуле-1, Картера- НБА кошаркаша...Камини су украс и топлина дома. Одлична зарада али једног момента сам видео да губим синове као Србе и православце јер је асимилација неминовна. Вратили смо се и овде радимо такође за богату клијентелу. Био сам изненађен чињеницом да на "безбожном" Западу људи не раде недељом а овде у Србији не поштују ни петка ни Светца ни недеље ни црвено слово.Речју, да Бог сачува. Ништа нам се не дешава шта ће се десити. Поготово је велико проклетство новопеченик предузетника у грађевинарству. Божија заповест каже да се ради шест дана а да је седми одмор и дан који је посвећен молитви и Богу. Ко покрива и зида у недељу морао би знати да од те работе нема доброте.

Nije mi jasno zasto se azdaja zvana ''gradjevinski preduzimaci'', vlasnici raznih nazovi Projekt biroa poput Kragujevackog PB >ZALJEVSKI< ne naziva pravim imeno - GRADJEVINSKA MAFIJA. Cak i pred medjunarodnim sudom za ljudska prava u Strazburu ima tuzbi protiv drzave zbog gradjevinskih mafijasa ali su oni u sprezi sa sudskom mafijom i njima niko nista ne moze. Za takve namnozene milionere mi gradjani moramo da placamo kad presudi medjunarodni sud ali niko ni prstom ne mice.Gradjevinski mafijasi su velike gazde koji radnicima na crno dele zutu paru dok sebi trpaju milione u dzep i zato je krajnje vreme da se zidari i zanatlije zastite a da se prestane sa zastitom mafije svih vrsta pa i ove.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.