Radnici „Zastave“ idu u Poljsku na obuku

Izvor: Blic, Fonet, 03.Feb.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici „Zastave“ idu u Poljsku na obuku

Samostalni sindikat „Zastava automobila" odustao je od protesta koji je najavljivao sredinom ovog meseca nakon jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima Ministarstva ekonomije, poslovodstvom „Zastave" i lokalne kragujevačke samouprave.

Kako za „Blic" kaže predsednik Sindikata Zoran Mihajlović, „dobijene su čvrste garancije iz državnog vrha da će svi radnici, a ima ih više od 3.000, biti uposleni tokom ove i naredne godine", što znači da će redovno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dobijati svoje plate i pored evidentne svetske ekonomske krize koja će zahvatiti Srbiju.

Šta će raditi „Zastava" i njeni radnici tokom narednih meseci, i da li će za sve biti posla i gde?

- Ministar ekonomije Mlađan Dinkić nam je juče rekao da je italijanska kompanija „Fijat" preuzela obavezu da se u našoj fabrici u Kragujevcu u ovoj godini napravi najmanje 15.000 „punta". Gde će automobili biti prodani, mi ne znamo, ali „Fijat" garantuje najmanje toliku proizvodnju. Uz to, rečeno nam je da će ukoliko se otvori rusko tržište proizvodnja biti daleko veća. Za taj posao biće angažovano više od 1.000 radnika, ali bitno je i to da će i ostali radnici, njih oko 2.000, biti angažovani na alternativnim poslovima. Pre svega u dislociranju opreme i proizvodnji menjača i drugih delova za automobile za ostale fabrike.

„Fijat" je odložio ulaganje koje je najavljivano do kraja marta i trebalo je da iznosi 200 miliona evra. Da li vam je rečeno šta će biti sa investicijama italijanske fabrike?

- Krajem marta će biti potpisan aneks ugovora na osnovu kojeg će „Fijat" tačno odrediti dinamiku uplate 200 miliona evra u srpsku automobilsku industriju. Posao nije stao, i sigurno će do kraja godine sav novac biti uplaćen. Za to vreme će se instalirati nova oprema u fabriku, paralelno sa proizvodnjom „punta". Dobro je i to što su nam danas rekli da će jedan broj radnika uskoro otići u Poljsku, gde postoji „Fijatova" fabrika. Oni će tamo, na najmodernijoj „Fijatovoj" tehnologiji učiti kako se i šta radi, da bi svoja znanja mogla da primene u Kragujevcu.

Proizvodnja novog modela, koji je „Fijat" najavio da će se praviti u Kragujevcu takođe je odložena. Da li ste upoznati kada će se u „Zastavi", posle „punta", koji je već montiran, napraviti novi automobil?

- „Fijat" će početi da proizvodi novi automobil u Kragujevcu polovinom 2010. godine. Ne znamo kako će taj auto da izgleda, ali smo u Vladi Srbije saznali da se radi o automobilu B klase, koji će biti prilagođen širokom tržištu, ljudima srednje klase i biće gradski porodični auto. On bi po svojoj ceni trebalo da bude konkurentan najprodavanijim automobilima u Srbiji, ali se ne radi o malom automobilu već o vozilu B klase koji zadovoljava uslove širokog tržišta.

Fabrike iz Italije prave posao u Srbiji

Da li radnici „Zastave" i dalje imaju snagu da utiču na vlasti u Beogradu, ili su njihove stalne pretnje možda već izgubile na snazi i predstavljaju prazne priče koje su svima dosadile?

- Naši protesti su uvek bili vid borbe od kojeg nikada nećemo odustati. Nije u pitanju samo 3.000 radnika „Zastave" već je tu i 10.000 radnika iz cele Srbije koji rade u 133 firme vezane za auto-industriju. Treba znati da je to 40.000 ljudi koji zavise od ovog posla. Mi verujemo i nadamo se da će posao sa „Fijatom" uspeti, jer nam je najavljeno i da uskoro stižu i fabrike iz Italije koje će direktno uložiti novac u proizvodnju dela komponenti za „Fijatove" automobile u Srbiji. U prvo vreme to su proizvođači sedišta, obloga, gumenih delova, koja će pojeftiniti proizvodnju italijanskih modela, a za njima će stići i druge velike kompanije koje će ovde praviti delove. Mi kada štrajkujemo ne mislimo samo na Kragujevac, već mislimo na celu Srbiju i na sve radnike. Zato i sada imamo strpljenja, čekamo i verujemo. Ako se ova obećanja ne ispune, izaći ćemo na ulicu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.