Radnici Kopaonika dobili prvu platu posle 20 meseci

Izvor: S media, 08.Mar.2010, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici "Kopaonika" dobili prvu platu posle 20 meseci

Potpredsednik Vlade Srbije Mladjan Dinkić izjavio je u Kuršumliji da će u Šumsko industrijskom kombinatu "Kopaonik" do jeseni biti uloženo osam miliona evra u osnovna sredstva i preneo da su radnici danas dobili plate, posle više od 20 meseci.

U ovom preduzeću je tokom februara, na inicijativu Ministarstva ekonomije, pokrenuta proizvodnja i zahvaljujući tome uposleno je oko 300 radnika tog preduzeća.

"Danas su radnici prvi put dobili plate nakon više >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << od 20 meseci i sada praktično žive od svog rada. Već do kraja marta ovom preduzeću će biti odobren i prvi kredit od strane Fonda za razvoj po upravo usvojenom programu Vlade Srbije za oživljavanje proizvodnje i zapošljavanje ljudi u devastiranim područjima Srbije“, rekao je Dinkić nakon obilaska pogona u ŠIK "Kopaonik".

Ministar ekonomije je rekao da Kuršumlija spada u jednu od 40 opština u Srbiji čiji je nivo razvijenosti oko 50 odsto republičkog proseka.

Ministarstvo ekonomije izdvojilo je oko 100 miliona evra za podsticanje ravnomernog regionalnog razvoja kroz oživljavanje proizvodnje i zapošljavanje u najsiromašnijim opštinama u Srbiji, a uslov za odobravanje kredita posredstvom Fonda za razvoj biće tržišna opravdanost investicije.

Dinkić je, obilazeći pogone pilane, lesonita, parketarnice i masiva u ŠIK "Kopaonik" iskoristio priliku da čestita damama Dan žena.

Dinkić je prilikom posete Kuršumliji istakao da je i banjski turizam velika šansa za razvoj ovog dela Srbije, što potvrdjuju primeri Prolom i Lukovske banje koje imaju veliki potencijal.

"Medjutim Kuršumlijska banja već 15 godina uopšte ne radi i mi ćemo uputiti javni poziv zainteresovanim investitorima koji žele da zajedno sa državom pokrenu ovu banju“, najavio je Dinkić i objasnio da bi taj model podrazumevao otpis dugova, država bi ostala partner u novoformiranom preduzeću, dok bi investitor imao zadatak da obnovi hotele i smeštajne kapacitete.

On je dodao da treba napraviti dogovor i sa fondovima za penzijsko i zdravstveno osiguranje i sindikatima koji bi koristili usluge banje.

"Imajući u vidu da nam je za sledeću godinu u planu početak izgradnje auto-puta od Niša do Prokuplja i da je 'Djavolja varoš' velika turistička atrakcija, ne samo za domaće posetioce, već i za čitavu Evropu, mislim da na srednji rok moramo da oživimo banje i damo im odgovarajući sadržaj“, istakao je izjavio je Dinkić.

Ministar ekonomije je najavo da će država raditi na podizanju infrastrukture i da će angažovati sposoban kadar koji zna da upravlja banjama.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.