Radijum bezbedno uskladišten u Vinči

Izvor: Blic, 20.Apr.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radijum bezbedno uskladišten u Vinči

Radioaktivni materijal radijum 226, koji se više od 30 godina nalazio uskladišten u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, kao i u Institutu za medicinu rada „Dr Dragomir Karajović" i u NIS „Naftagas", juče ujutro je prenesen i bezbedno uskladišten u Institut za nuklearne nauke „Vinča".

Ministar za zaštitu životne sredine Saša Dragin, čije je Ministarstvo decembra prošle godine pokrenulo ovaj komplikovani projekat prenošenja i skladištenja radioaktivnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << materijala, kaže za „Blic" da je otpad stajao u Institutu za onkologiju i radiologiju od 1977 godine.

- Radi se o maloj gramaži, ali izuzetno opasnom otpadu. Kolika je važnost njegovog uklanjanja, prenošenja i skladištenja svedoči činjenica da se bilo šta dogodilo sa tim materijalom za proteklih 30 godina, deo grada u kome je Institut bio bi kontaminiran. Zato je ova akcija za Ministarstvo, a koje je imalo pomoć i Ministarstva za nauku, jedan od najbitnijih projekata - kaže ministar Dragin.

Prenosom radijuma 226 u Institut „Vinča" uspešno je završena akcija u kojoj su učestvovali Ministarstvo nauke, Ministarstvo zaštite životne sredine, Institut i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Pakovanje i transport radijuma obavila je mađarska firma „Izotop", koju je za ovaj posao odabrala Međunarodna agencija za atomsku energiju.

U saopštenju Ministarstva za nauku se dodaje da je „integralna podrška Ministarstva unutrašnjih poslova u potpunosti poštovana prilikom transporta".

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Radijum 226 bezbedno uskladišten

Izvor: B92, 20.Apr.2008

Beograd -- Otpadni materijal radijum 226 jutros prenet iz Instituta za onkologiju i radiologiju, Instituta za medicinu rada i iz NIS-Naftagasa u Institut za nuklearne nauke Vinča... U saopštenju Ministarstva nauke se navodi da je tom akcijom grad Beograd oslobođen, posle dužeg niza godina, opasnog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.