Izvor: B92, 05.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rad na Zakonu o upravljanju otpadom

Beograd -- Zakon o upravljanju otpadom će jasno precizirati obaveze vlasnika otpada i način postupanja sa otpadom.

Načelnik Odeljenja za upravljanje otpadom u Ministarsttvu za zaštitu životne sredine Zoran Tešić je izjavio da je taj zakon, s paketom propisa koji ga prate, u završnoj fazi izrade.

Do sada su, kako je naveo, zbog nedostatka kapaciteta, vlasnici otpada bili prinuđeni da otpad koji stvaraju bezbedno privremeno skladište u svojim prostorijama, ili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ga izvezu u zemlje Evropske unije koje imaju kapacitete za njihovu preradu i reciklažu.

Novi zakon će jasno definisati prava i obaveze svih činilaca u lancu, od uvoznika i proizvođača do reciklera, rekao je Tešić.

Sandra Kamberović, direktorka beogradskog fonda Eko-krug, koji pruža usluge u oblasti reciklaže, je kazala da je pozitivno što postoji Zakon o opasnom otpadu i da je neophodno što pre doneti Zakon o upravljanju otpadom.

Ona je kazala da je jedan od velikih problema što stanovništvo ne zna kako i gde da odloži opasan i električni otpad.

U opasni otpad spadaju računari, baterije, toneri, štampači, akumulatori i telefonske centrale čije neorganizovano deponovanje šteti životnoj sredini jer oslobađaju brojne toksične materije.

Fond Eko krug će, u cilju razvijanja svesti kod građana o neophhodnosti prikupljanja takvog otpada, sa lokalnim samoupravama organizovati akciju sakupljanja električnog i opasnog otpada, najavila je Kamberovićeva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.