RZZO proširio listu lekova

Izvor: B92, 04.Jul.2011, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RZZO proširio listu lekova

Beograd -- RZZO je posle četiri godine proširio listu lekova o trošku fonda za preko 200 novih savremenih lekova, od kojih je čak 106 lekova najnovije generacije.

Znatne uštede koje su napravljene u Republičkom zavodu u proteklih 8 meseci i povećanje konkurentnosti među proizvođačima omogućili su proširenje dosadašnje liste.

To su lekovi za lečenje oboljenja disajnih puteva, epilepsije, depresije, hepatitisa B, bolesti srca i krvnih sudova. Tu su i najnoviji lekovi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za lečenje srčane slabosti.

"Što se tiče arterijske hipertenzije, imamo sreću da smo dobili lekove koji se u trećem, u trećoj liniji koriste, kad lek broj jedan i lek broj dva ne reaguju, pa onda pacijent dobije lek broj tri", kaže Petar Seferović, član Centralne stručne komisije za lekove.

Lista je proširena i za pet potpuno novih citostatika za uspešnije lečenje najtežih bolesti kao što su karcinom pluća, bubrega ili teški oblici leukemije. Na listi su se našle i nove individualizovane terapije, čime Srbija prati korak sa svetskim trendovima u lečenju.

"To su ti specifični lekovi koji se mogu nameniti specifičnom karcinomu, znači osobama vrlo, vrlo ciljano. Znači moći ćemo jednostavno u tumorskom tkivu u slučaju nekih lekova tačno da kažemo - lek može da deluje, lek ne može da deluje", rekao je Svetozar Damjanović, predsednik Centralne stručne komisije za lekove.

I glaukom će se nadalje lečiti najnovijim lekovima, a stižu i najsavremeniji antibiotici. Ipak zabrinjavaju podaci da se svake godine višestruko uvećava broj lekova izdatih na recept, pa je samo u prva tri meseca ove godine podignuto čak 2 300 000 kutija lekova više nego u istom periodu prošle godine. Lečenje na svoju ruku i pravljenje nepotrebnih kućnih zaliha, ali i agresivan marketing farmaceutskih kuća uzroci su ovog zabrinjavajućeg stanja. Ipak iz RZZO-a tvrde da nestašice lekova nema.

"U svakom trenutku, ukoliko postoji nestašica nekog konkretnog leka, postoji njegova adekvatna zamena ili direktna paralela ili postoji lek iz iste grupe lekova, da krajnje pojednostavljeno kažem, lek koji leči to isto na potpuno adekvatan našin. U tom smislu možemo reći da nestašice lekova u ovom trenutku u Srbiji nema", rekao je Aleksandar Vuksanovic, direktor RZZO-a.

Direktor fonda je naglasio da uprkos aktuelnim problemima sa Galenikom, RZZO i Ministarstvo zdravlja čine sve da nestašice lekova ne bude ni ubuduće.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.