RUDARSKI PROTOKOL Ministre, mala nam je plata!

Izvor: Blic, 13.Avg.2015, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RUDARSKI PROTOKOL Ministre, mala nam je plata!

Rudari Ibarskih rudnika u Ušću na Ibru bez dlake na jeziku dočekali su ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića koji im je došao u posetu.

- Ministre, jako su nam male plate za težak posao koji radimo - poručili su radnici.

Podsetili su ministra i da “dugo godina zarade uopšte nisu povećavane”.

- Nekada su plate rudara bile i do 50 odsto veće od prosečne plate u državi. Poslednjih osam godina, uopšte nije povećavana plata i sada smo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se izjednačili sa platom činovnika u Srbiji. Minuli rad su nam ukinuli i sada imamo 8.000 dinara manju platu zbog toga. Ništa nismo u boljoj situaciji, već nam je sve gore i gore - izjadali su se rudari Antiću, naglašavajući da u ovom kraju čitave generacije žive od rudarskog posla.

Ministar im je odgovorio da rudarski posao nikad nije bio lak i da “država čini puno napora da rudarski posao sačuva”.

- Vlada Srbije preko Ministarstva energije dodeljuje 4,5 milijardi dinara subvencija za plate rudarima. Uskoro ćemo napraviti plan kako da se vaša firma reorganizuje, modernizuje, i poveća efekat rad. Znate da oko 4.000 radnika kopa 700.000 tona uglja na nivou podzemne eksploatacije, a to je ispod rentabilnosti - odgovorio je ministar rudarima.

Kanadska kompanija “Balkan gold” pronašla je bogato polje bornih minerala blizu Ušća kod Kraljeva, čija je vrednost procenjena na pola milijarde evra.

Aleksandar Antić je rekao da bi jedan deo rudara sa postojećih rudnika iz ovog kraja, čiji je vek pri kraju, mogli biti prebačeni na to novo nalazište.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.