RTS u najmodernijem zatvoru u regionu

Izvor: RTS, 09.Jun.2018, 20:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RTS u najmodernijem zatvoru u regionu

Završava se novi zatvor u Pančevu. Kompleks od 10 zgrada, na 24 hiljade kvadrata, imaće najviši stepen obezbeđenja i moći će da se uporedi sa najsavremenijim zatvorima u Evopskoj Uniji. Pre kraj godine u njega će ući prvi osuđenici, a pre njih posetila ga je ekipa RTS-a.
Na ulazu su takozvana KD vrata najnovije generacije, tunel za skenirnje stvari, a unutra 500 kamera prati svaki pokret u svim delovima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zatvora. Okružuje ga dvostruka ograda. A svim sistemima upravlja se elektronski sa jednog mesta.

"U periodu kad bude sezona grejanja, osuđeno lice otvori prozor, sistem automatski registruje prostoriju u kojoj je otvoren prozor, blokira grejanje, zaustavlja grejanje u kontrolnoj sobi, služba za obezbeđenje odmah reaguje, ukazuje osuđenom licu da prozor mora da se zatvori i tek onda sistem dozvoljava nastavak grejanja", objašnjava upravnik KPZ Pančevo Dejan Bakić.
 Zatvorenici će imati teretanu, sportske terene, biblioteku, medicinski blok. Za osuđenike sa posebnim potrebama predviđen je smeštaj u njima prlagođenoj zgradi. Nameštaj su napravili zatvorenici u Požarevcu, Sremskoj Mitrovici i Nišu.
"Objekat je građevinski završen, ostale su sitne građevinske popravke i čišćenje kao i useljavanje nameštaja u ćelije kao i povezivanje bezbednosnih sistema sa softverima", kaže Aleksandar Drobnjak, rukovodialc projekta "Modernizacija zatvorskih objekata".
Uskoro će biti raspisan konkurs za 200 radnika.
"Do kraja godine, nakon završetka konkursa i obuke novih ljudi, očekujemo prelazak u novi objekat", dodaje Dejan Bakić.
Prema projektu, kazneno-popravni zavod će imati kapacitet za smeštaj 500 lica lišenih slobode. Tek će biti doneta odluka o tome koja visina kazne će se ovde služiti.
U izgradnju i opremanje uložena su 23 miliona evra – veći deo od 18 miliona je kredit Razvojne banke Saveta Evrope, a pet miliona za opremanje daje država.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.